Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z tabela
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
arek100
Witam, mam problem stworzyłem formularz połączony z bazą banych, po wprowadzeniu danych na drugiej stronie wyświetla mi sie tabela z wprowadzonymi danami, nic prostrzego, jednak po wprowadzeniu wyszystkich danych sortuje mi sie według wynikow i chce wybrac tylko 8 do ścislego finalu. Moje pytanie dotyczy własnie tego wyboru jak to zrobić, mam taki kod:
Kod
<?php  
$wynik2 = mysql_query("SELECT * FROM numer order by suma desc ")
or die('Błąd zapytania');

if(mysql_num_rows($wynik2) > 0) {
  echo "<table style='font-size:12px;' cellpading=\"6\" border=0 cellspacing=\"6\">";
  while($r = mysql_fetch_array($wynik2)) {
         echo"<tr>"; ?>
         <td style='font-size:12px;'><input type="checkbox" name="<?php echo "wybor".$r[0]; ?>" value="1"></td> <?php
         echo "</tr>";
         }echo "</table>"; } ?>

a na drugiej stronie:
Kod
<?php
   if ($wybor4 == '1') {print "elo";}
   ?>

przykładowo wybrałem rewers 4, majac w POST zaznaczone pola skożystam z polecenia update i będę sobie wprowadzał tylko do wybranych rewesów dane, jednak nie dziala czy składnia jest zła czy załozenie jest złe. Proszę o podpowiedź lub jakiś inny sposób rozwiązania problemu.
mwaloos
przeczytaj to co napisales i sprobuj napisac jeszcze raz ze czytelenie - bo ja sie gubie od "...jednak po wprowadzeniu..."

z tego co zrozumialem to tak na czuja - sortowanie calej tabeli 'numer' masz wedlug

order by suma desc
arek100
Masz racje sciana.gif sam się zakręciłem, chodziło mi o to by ręcznie wybrać uczestników, którzy mają największą liczbe punktów za pomocą pola checkbox, i nie potrafiłem przypisać automatycznie tego pola do odpowiedniego wersu tabeli. Jednak stojąc dziś na przestanku autobusowym postanowiłem wykorzystać polecenie

Kod
$wynik2 = mysql_query("SELECT * FROM numer order by wynik desc limit 0,8");

i pozostawić sortowanie maszynie. :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.