Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] przekazywanie zmiennych do funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Glowie sie nad tym czemu zmienna nie wskakuje mi do funkcji i jakos nic nie moge wymyslic. Na moje oko wyglada to ok ale jednak nie dziala... Fragment kodu wyglada tak:
  1. <?php
  2. function dodaj($wybor){ 
  3. echo $wybor;
  4. }
  5. switch ($_GET['url'])
  6. {
  7. case &#092;"glowna\":
  8. include ('podstrony/glowna.php');
  9. dodaj(&#092;"napis_do_wyswietlenia\");
  10. break;
  11. ?>

Zamiast tego echo $wybor bedzie zapytanie do bazy i jest to tylko uproszczenia zeby zobaczyc co nie gra... Normalnie po kliknieciu w menu, gdzie akcja rownalaby sie glowna powinno mi wyswietlic zmienna $wybor rowna "napis_do_wyswietlenia" a jednak tego nie robi. Wyglada to tak jakby wogole ta zmienna nie przybierala tej wartosci. Na innej mojej stronie mam prawie identyczny przypadek i dziala bez problemu a tu nie widze bledu... moze znow jakis apostrof czy przecinek tu sie wkradl i go nie zauwazam. Jesli mozecie rzucic na to okiem to prosze o jakas podpowiedz co moze byc nie tak... Pozdrawiam, Łukasz.
Louner
Wszystko wygląda ok, jedynie nawias klamrowy ze 'switch' jest niedomknięty, ale to chyba wypadek przy kopiowaniu kodu. tongue.gif
lukash82
Ok. Juz sobie poradzilem. Nie wiem co dokladnie zrobilem;) ale dziala. wydaje mi sie, ze probowalem tego sposobu jakies mnostwo razy ale wreszcie zatrybiło, hehe. Tego nawiasu rzeczywiscie zapomnialem dodac ale normalnie jest na koncu switch-a wiec przekazywanie zmiennych w ten sposob dziala dobrze. Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie.
nevt
a może w tym pliku 'podstrony/glowna.php' jest jakaś inna funkcja o nazwie wybor() questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.