Postanowiłem stworzyć system tagów w newsach. Mam w formularzu pola wielokrotnego wyboru i potem te które są zaznaczone łącze do jednej zmienej w taki sposób $z = "".$tag1." , ".$tag2.""; i to dodaje do bazy danych. Problem mam w edycji, gdy chce aby te które są wybrane były od razu zaznaczone.

Gdy jest jeden tag wszystko jest OK, a gdy jest więcej już nie, bo nie wiem jak po rozdzieleniu za pomocą explode() wykonywać sprawdzać czy id tagu jest równy cześci zmiennej pobranej z bazy danych. (Może to napisałem troche nie jasno winksmiley.jpg)

1. <?php
  2. echo "<br /><table><tr><th colspan=\"8\">Wybierz tagi</th></tr>\n";
  3. $zapytanie_tags = "SELECT id_tag, nazwa FROM tagi ORDER BY nazwa ASC";
  4. $check_tags = mysqli_query($mysql, $zapytanie_tags) or die ('Zapytanie: '.$zapytanie_tags.' ---blad:'.mysqli_error($mysql));
  5. $ile_tagow = mysqli_num_rows($check_tags);
  6.  
  7. $z = 3;
  8. $n = 4;
  9.  
  10. $znaki = strlen($row['tagi']);
  11. $znaki = $znaki / 2;
  12. $znaki = floor($znaki);
  13. $tag = explode(' , ', $row['tagi']);
  14.  
  15. for($i=0; $i<$ile_tagow; $i++)
  16. {
  17. $x = $i;
  18. $rekord2 = mysqli_fetch_assoc($check_tags);
  19.  
  20. if($rekord2['id_tag'] == $row['tagi'])
  21. {
  22. if($x%$n)
  23. {
  24. if($x%$z)
  25. {
  26. echo "<td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\" checked=\"checked\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td>\n";
  27. }
  28. else
  29. {
  30. echo "<td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\" checked=\"checked\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td></tr>\n";
  31. }
  32. }
  33. else
  34. {
  35. echo "<tr><td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\" checked=\"checked\"></td><td>".$rekord2['nazwa']." </td>\n";
  36. }
  37. }
  38. else
  39. {
  40. if($x%$n)
  41. {
  42. if($x%$z)
  43. {
  44. echo "<td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td>\n";
  45. }
  46. else
  47. {
  48. echo "<td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td></tr>\n";
  49. }
  50. }
  51. else
  52. {
  53. echo "<tr><td><input type=\"checkbox\" name=\"".$rekord2['id_tag']."\" value=\"".$rekord2['id_tag']."\"> </td><td>".$rekord2['nazwa']."</td>\n";
  54. }
  55. }
  56. }
  57. ?>

Oto fragment kodu