Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Funkcja wysyłania email, coś nie tak
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pjamorski
Witam

Chciałem wysłać email za pomocą skryptu php. Wygląda to tak:

<?php

$result = mail("zombi@dsd.pl","tekst","tesk");

?>

Kurcze nic sie nie dzieje, nic nie dostaje na skrzynke. Może mi ktoś pomóc jak to zrobić? sciana.gif

Dzieki
Grzyw
Składnię funkcji masz OK. Próbujesz wysłać to z serwera lokalnego u siebie? Pamiętaj, że funkcja wymaga serwera SMTP, z którego korzysta.
Sprawdź, co wywala Ci funkcja w wyniku
  1. <?php
  2. $result = mail("zombi@dsd.pl","tekst","tesk");
  3. if ($result) echo 'Niby wysłano';
  4. else echo 'Błąd';
  5. ?>
pjamorski
Nie nie z mojego serwera. Mam serrwer na freehost tzn domene i na niej dzialam.
Grzyw
W takim razie zobacz, co Ci ten fragment skryptu wyrzuci. I poszukaj w dokumentacji na freehost, czy u nich w ogóle SMTP stoi i mail() jest możliwa.
bartg
  1. <?php
  2. ini_set('display_errors', 1);
  3. ?>

Dodaj to do pliku na samym początku i powiedz co wyświetla
pjamorski
Hmm po wrzuceniu tego skryptu na p[oczątku wyświetla mi się to:

Fatal error: Call to undefined function: email() in /freehost/disk1/freehost.pl/i/infoexpress.freehost.pl/infoexpress.freehost.pl/send.php on line 30

Dalej mi nie działa, zobacze jeszcze tą dokumentacje Freehost. Kurcze no, a tak mi się wydawało, że gładko pójdzie, pozdrawiam. Słucham rad dalej rolleyes.gif
mike
Cytat(pjamorski @ 27.01.2008, 19:29:41 ) *
Fatal error: Call to undefined function: email() in /freehost/disk1/freehost.pl/i/infoexpress.freehost.pl/infoexpress.freehost.pl/send.php on line 30
Na jakim etapie niezrozumienia bądź lenistwa trzeba być żeby sobie nie przetłumaczyć?
Nie ma takiej funkcji jak email()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.