Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie ukladu stronek w oparciu o cokolwiek innego niz tabelka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Newsted
No wiec mam taka sprawe, konkretnie to do tej pory tworzylem uklad strony o tabelke, i wszytsko mi sie rozjezdza (teraz mnie to nie dziwi jak przeczytalem artykul "dlaczego uklad na tabelkach jest glupi) i teraz mam pytanko o co oprzec strone o divy i span?? Np jezeli chce zrobic stronke o takim ukladzie http://img98.imageshack.us/my.php?image=ukladaf9.gif. Wiem ze dwoch divów obok siebie umiescic sie nie da (albo sie myle) i teraz czym zrobic ta czesc z menu (to bym zrobil divem) ale jak umiescic obok czesc tresc?? Znacie moze jakies artykuly o tworzeniu ukladu stronki?? Z gory dzieki za odpowiedz
Toadstyle
Witam.
Mozesz oprzec strone nawet na samych divach !
Umieszczanie div'ow okob siebie jest mozliwe , moga nawet zachodzi na siebie ,byc jeden na 2gim i co tylko zamarzysz.Liczba divow jest nieograniczona moze byc ich nawet 100 obok siebie.
Jakies takie kiepskie to twoje zdjecie ale wyglada na klasyczny uklad 3 kolumnowy.
Mozna zrobic to dla przykladu w taki sposob:
*1tworzymy cos w rodzaju <div id="page"> page to identyfikator naszego objektu moze miec dowolna nazwe,to bedzie nasz pojemnik na cala strone - mozemy go wysrodkowac ustawiajac marginesy, odsunac od gory itd itp.Istotne jest aby nasz div byl pozycjonowany przy uzyciu position:relative (<--CSS).Juz wyjasniam po co...
*2. Wewnatrz "page" tworzymy kilka innych divow moga to byc naprzyklad menu_right,content,menu_left nazwy oczywiscie dowolne.Nastepnie kazdy z tych elementow mozemy wypozycjonowac wg naszych upodoban dzieki position:absolute oraz regula top,left,right,bottom.Elementy pozycjonowane absolutnie sa pozycjonowne wzgledem "najblizszego" otaczajacego go pojemnika pozycjonowanego relatywnie.add.position:absolute pozycjonuje elementy wyrywajac je z ogolnego przeplywu strony (to ta wada : P nic niejest doskonale)

II.Sposob w celu umieszczenia czegos obok czegos (nie tylko diva czy obrazka czy co kto sobie zyczy)
Mozna rownie uzyc regoly: float:left; , float:right; czyli elementow pływajacych.
Jezeli umiescimy diva z menu oraz wpiszemy float:left element ten zostanie przysunienty do lewej strony, teraz mozemy dodawac mu odstepy uzywajac margin-left,margin-right,margin-top,margin-bottom oraz analogicznie dopelnienia (padding-left itd)

to powinno zalatwic sprawe moze oczywiscie obie metody polaczyc w celu osiagniecia oczekiwanego rezultatu .Niestety niedysponuje zadnymi artykulami,kursami czy czymkolwiek co moglo by byc pomocne.
pozdrawiam
Newsted
ok dzieki za odpowiedz, w sumie uzywanie divow i css bedzie wydajniejsze prawda??
Toadstyle
Cytat(Newsted @ 28.01.2008, 22:57:13 ) *
ok dzieki za odpowiedz, w sumie uzywanie divow i css bedzie wydajniejsze prawda??

Duuuużżżoooo wydajniejsze , łatwiejsze i czytelniejsze.Mam nadzieje ze pomogłem snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.