Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie - krzaki przy insertach z pozomu PHP
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
macek
Aż mi głupio po raz 10 poruszać ten sam temat .. Ale nie mam wyjścia, przejrzałem chyba z 15 tematów z tego zagadnienia i w sumie żaden nie pomógł ;\

Temat przewodni na dziś - krzaki w bazie smile.gif Po insertach robioncyh z poziomu PHP do bazy wskakują krzaczki zamiast polskich liter..

Opiszę dokłądnie jak wygląda sytuacja:

Kodowanie strony www: UTF-8
System kodowania znaków dla MySQL (na głównej stronie PhpMyAdmina): UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL (na głównej PMA):: utf8_unicode_ci
Metoda porównywania napisów (konkretnej tabeli): utf8_general_ci

No i ku mojemu zdziwieniu (wszystko jest w utf) po normalnym isercie danych wstawionych w formularz w bazie dostaję krzaki tego typu: kiÅ› nowy tm sobie błędzi błąd ..

Przy selekcie danych i wyświetleniu ich na tej samej stronie (ktora ma utf) wychodzi:
nowy b??�?d ..
Jaki?? bie b??�?dz
Jaki?? b??�?d

Czyli lipa .. Błagam, pomóżcie bo ja tu zaraz ocipieję ;\
Grzyw
Dodałeś tuż po połączeniu z bazą?

1. <?php
  2. $db->query('SET character_set_connection=utf8');
  3. $db->query('SET character_set_client=utf8');
  4. $db->query('SET character_set_results=utf8');
  5. ?>

I spróbuj jeszcze na wszelki wypadek sprawdzić kodowanie samego edytora PHP, choć w tym przypadku nie będzie za to odpowiadał...
macek
Dodałem, w dalszym ciągu krzaki, w zasadzie nic się nie zmieniło ;\ Łączę się przez pconnect, to nie powinno miec wpływu na te zapytania ?
webdice
Zdecyduj czy ma to być utf8_general_ci czy utf8_unicode_ci. A jak już się zdecydujesz to wstaw sobie zaraz po połączeniu z bazą:

1. <?php
  2. mysql_query ('SET NAMES utf8');
  3. mysql_query ('SET CHARACTER_SET utf8_general_ci');
  4. ?>

Sprawdz jeszcze czy kodowanie strony to utf-8.
macek
Hmm, a które lepiej ? Czym one praktycznie się różnią ? smile.gif

-- EDIT:
Dzięki bardzo, pomogło smile.gif W końcu użeranie z kodowaniami się skończyło smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.