Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przesyłanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
arek100
Mój problem to jak przesłac jakieś dane do dwóch stron jednocześnie wchodząc tylko na jedną? Czyli jestem w baza.php wybieram link,
Kod
<?php echo "<a href=\"formularz1.php?tabela=3\">3</a>"; ?>

który mnie przenosi do form1.php z wiadomościa o numerze linku i chce aby jednocześnie ta dana została dostarczona do index.php, jak to zrobić ?
Natomiast drugie pytanie to czy mysql ma limit znakow w nazwie tabeli a jesli tak to jaki?
Pytanie trzecie to jak zmienić nazwę tabeli mam kod ale on nie dziala:
Kod
<?php if ($zmien1 != 0){echo mysql_query("ALTER TABLE '".$zmien1."' RENAME '".$zmien2."'");} ?>
mxm
Pytanie 1: Jesli chodzi o zmienną tabela=3 to dajesz po prostu $_GET['tabela']. Ta zmienna jest dostępna dla każdego pliku w chwili wykonywania skryptu.

Pytanie 2: Nic mi nie widomo o limicie znaków dla nazy tabeli. Zresztą po co Ci długa nazwa?? Możesz sam potestować smile.gif

Pytanie 3: po co ci instrukcja "echo"?? Jest ona tylko potrzeba do wyswietlania.

Mam nadzieje ze pomogłem tongue.gif
arek100
prosił bym o fragment kodu jak to zrealizować by jednym poleceniem jednocześnie do dwoch stron wysłac ta informacje, natomies co do drugiego pytania, jak stworzyłem bazę o nazwie zawody_sportowe_2008-02-10 to nie mogłem wprowadzic zadnych danych do niej. a trzecie pytanie to jeśli nawet usunę echo z zapytania to i tak nie zmienia mi nazwy tabeli.
wicy
nie wiem, czy się da jedną zmienną przekazać do 2 stron, ale możesz przekazywać tą zmienną cały czas przez adres.
Jeśli w index.php masz
<?php echo "<a href=\"formularz1.php?tabela=3\">3</a>"; ?>
to powrót z form1.php do index.php mozesz wykonać również przez
<?php echo "<a href=\"index.php?tabela=3\">3</a>"; ?>

Jaka wartość została przekazana "dalej" przez adres sprawdzasz przez GET np.:
$tabela = $_GET['tabela'];
czyli form1.php powiniem mieć takie wiersz odczytujący watrość do zmiennej, po dalszej obróbce przekazany z form1 do index też przez adres.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.