Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Czy serwer może reagować w ten sposób?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
centrum2954
Witam,
Mam zwykły formularz który wysyła dane metoda POST, na serwerze global_register ustawione jest na on
i teraz: czasami wszystko działa jak należy, a czasami nie che przesłać danych, to znaczy od strony formularza wszystko jest ok, zmienne są prawodłowo przypisane itd.
Próblowałem znaleść jakąś metode w którym momęcie wszystko się wywala ale nic z tego, czasami jak klikne 2 razy tan sam button, czasami jak button1 a później button2, poprostu ja tu nie widzę żadnego błędu.
Wrzucilłem to na 2 serwery: proste.pl i efuturo.pl i na obu dzieje się to samo (oczywiście nie w tych samych momentach), jak postawiłem serwer na kompie (Krasnal) to wszystko jest ok, i zastanawiam się czy to nie jest wina "słabych" serwerów? questionmark.gif
klocu
nie ma słabych serwerów, mogą być conajwyżej słabo zoptymalizowane skrypty.
a pokażesz nam jakiś przykład czy robimy strzelectwo zawodowe?
centrum2954
Cytat(klocu @ 5.02.2008, 06:39:09 ) *

Cytat(klocu @ 5.02.2008, 06:39:09 ) *

powiedzmy że coś takiego

echo ("
<TD><form action=\"start.php\" method=\"post\">
<input type=\"hidden\" name=\"m\" value=\"cos1\">
<input type=\"hidden\" name=\"bla\" value=\"$bla\">
<button name=\"submit\" type=\"submit\" value=\"submit\">cos1</button>
</TD></form>

<TD><form action=\"start.php\" method=\"post\">
<input type=\"hidden\" name=\"m\" value=\"cos2\">
<input type=\"hidden\" name=\"bla\" value=\"$bla\">
<button name=\"submit\" type=\"submit\" value=\"submit\">cos2</button>
</TD></form>
");

Oczywiście tych przycisków jest więcje

i później jak chce np zrobić tabele z danym $m, $bla , to czasami wszystko jest ok a czasami nie smile.gif
klocu
po pierwsze bbcode.
a po drugie po co walczysz z tym przez <button> zrob to na <input type="submit"> dodaj odpoweidnie parametry name i value i już. a i nie korzystaj z register_globals bo tylko będziesz mieć problemy z przerabianiem skryptów żeby chodziły jak należy.

dodatkowo hierarchia znaczników. otwierasz td potem form, a zamykasz td i form??
przejrzałem trochę materiałów o html i nie znalazłem stwierdzenia iż <button> po dodaniu znacznika "type='submit'" wyśle cokolwiek. dodatkowo wrzucenie tego kodu do przeglądarki nie daje efektu wysyłki.
Cysiaczek
Przenoszę na Przedszkole.

Zrób
  1. <?php
  2. print_r($_POST);
  3. ?>

i zobacz czy się dane wysłały. Nie może być tak, że raz działa, a raz nie. Nie może to mieć raczej nic wspólnego ze skryptem (chyba, że nie pokazujesz całego)

Pozdrawiam.
nowotny
Cytat(klocu @ 5.02.2008, 08:10:51 ) *
przejrzałem trochę materiałów o html i nie znalazłem stwierdzenia iż <button> po dodaniu znacznika "type='submit'" wyśle cokolwiek. dodatkowo wrzucenie tego kodu do przeglądarki nie daje efektu wysyłki.

Tak działa button w Operze że robi za submita... nawet bez "type='submit'"... nie wiem jak w innych przeglądarkach...
centrum2954
Tylko dziwi mnie czemu u mnie na kompie wszystko działa dobrze, a na tych serwerach się wywala?questionmark.gif

Wszystkie dane przekazywane są prawidłowo, sprawdzałem to na 10 sposob i wszystko jest tak jak należy

Jeszcze jedna dziwna rzecz, kiedy klikne na przyciski i "źle" mnie przekieruje a później cofne w tył <- i klikne jeszcze raz w ten sam przyciski to wtedy wszystko działa tak jak powinno (oczywiście nie zawsze).
Generalnie nie moge znaleść metody dlaczego tak się dzieje, czasami jest tak że nie działają wszystkie przyciski a czasami tylko jeden, czasami po 5 naciśnięciu zaskoczy itd.

zastanawiam się czy nie ma to wspólnego z register_globals?questionmark.gif

Nadal nie moge poradzić sobie z tym problemem, urpościłem kod do minimum i nadal ten sam błąd, jak klikam na link to czasem zadziała a czasem nie, nie ma żadnej reguły?

oto kod:

1. <?
  2. echo ("
  3. <html>
  4. <head>
  5. <meta http-equiv=\"Content-Type\" content=\"text/html; charset=iso-8859-2\">
  6. <meta http-equiv=\"Content-Type\" content=\"text/html\">
  7. <title>tyt</title>
  8. </head>
  9. <BODY bgcolor=\"#FF9933\">
  10. <h1><b>Coś tam</b></h1>
  11. <p><a href=\"bla.php?men=opcja1\">opcja 1</a></p>
  12. <p><a href=\"bla.php?men=opcja2\">opcja 2</a></p>
  13. <p><a href=\"bla.php?men=opcja3\">opcja 3</a></p>
  14. <p><a href=\"bla.php?men=opcja4\">opcja 4</a></p>
  15. ");
  16.  
  17. switch($men){
  18.  
  19. case opcja1:
  20. echo ("<p>opcja 1</p>");
  21. break;
  22.  
  23. case opcja2:
  24. echo ("<p>opcja 2</p>");
  25. break;
  26.  
  27. case opcja3:
  28. echo ("<p>opcja 3</p>");
  29. break;
  30.  
  31. case opcja4:
  32. echo ("<p>opcja 4</p>");
  33. break;
  34.  
  35. }
  36.  
  37.  
  38.  
  39. echo ("
  40. </BODY>
  41. </HTML>
  42. ");
  43. ?>
Kicok
Wstaw sobie po <?php taki kod:

1. <?php
  2.  
  3. error_reporting( E_ALL | E_STRICT );
  4. ini_set( 'display_errors', 'On' );
  5.  
  6. ?>

Wywali ci kilka błędów. Potem już tylko goole.pl -> sprawdzasz co te błędy oznaczają -> naprawiasz.

PS. To ma wziązek z registr_globals
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.