Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ozywienie plyty glownej
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
goped
Czesc, mam problem z plyta glowna. Na wstepie dodam, iz procesor, karta graficzna, pamieci, dysk itp. SA SPRAWNE(chcialem zrobic podkreslenie, ale forum nie dziala mi jak trzeba). Problem w plycie glownej. Wiatraki sie kreca, diody swieca, ale zadan obraz nie jest wyswietlany na monitorze(monitor po chwili przechodzi w stan oczekiwania). Niepokoj moj zwrocilo, ze plyta nie wydaje zadnego pisku, nic cisza. Zasilacz na pewno podnosi wszystko bo pracowal z tym sprzetem prawie rok(zreszta sprawdzalem go na innym komputerze). Tak czytam i czytam o tym, moze bios? Problem w tym ze moja plyta(GA-8I875) ma dual biosa i auto naprawe. Jakies pomysly?
kszychu
No to na moje oko, dopisz sobie do budżetu nowy wydatek.
klocu
Sprawdź kondensatory. Być może ich wymiana postawi maszynkę na nogi.
goped
Kondensatory dobre, niestety... Zastanawiam sie czy mogly pasc obie kosciu biosu jednoczesnie, moze wirus? Komp zepsul sie po paru godzinach pracy. Ogolnie sciagalem cos przychodze i juz byl w stanie wstrzymania monitor. Sam ustawilem zeby po 10min monitor sie wylaczal, ale nie ustawilem zeby komp sie juz nie wlaczyl tongue.gif Moze macie jakis pomysl jak to ozywic? Jakos nie widzimy mi sie wydawac 200zl na plyte ktora ma socket 478, a kompa nowego narazie se nie kupie. Ehhh, zycie tongue.gif
nowotny
Na początek odłącz od płyty wszystkie napędy i dyski... Jeśli nie zadziała, wyjmij wszystkie karty oprócz graficznej... Jeśli dalej nie zadziała wyjmij też grafikę, odpal, po czym wsadź z powrotem... Jeśli nadal nie działa wyjmij RAM... na samym końcu możesz ewentualnie wyciągnąć procesor...
goped
Wszystko to juz robilem i sprawdzalem, nawet z innym procesorem 100% dzialajacym, zreszta w komputerze z ktorego pisze mam wsadzony procesor ktory w tej plycie byl wczesniej.
nowotny
Czyli rozumiem CMOSa też już kasowałeś... no to chyba pora powiedzieć płycie papa... winksmiley.jpg
goped
W sumie to nie wiem co to jest smile.gif zaraz cos pogoogluje, moze powiesz jak skasowac?smile.gif

Edit: Jesli chodzi o bateryjke wyciagalem ja dluzszy czas(ok. 1h)
nowotny
No to sprawdź sobie w instrukcji czy można ręcznie przywrócić bios... co to za płyta w ogóle...?
goped
GA-8I875
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.