Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]AUTOnumeracja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DziaraXc
Zrobilem sobie baze a wniej 1 kolumne lp gdzie jest ustawiona jako auto_increment i wszytsko ładnie mi nastepny rekord zlicza tylko jezeli usune wszytskie rekordy nie liczy mi od 1 tylko np od 40 tzn ilosci zsumowanej rekordów w bazie:/
Prosze o pomoc jak to zrobic ze wartosc jest ustalana jako nastepna anie zsumowana Pozdrawiam i THX
sticker
spokojnie spokojnie oddychaj smile.gif To tak dla żartu ale to działa tak że pole autoincrement ma swój kursor który zapamiętuje swoje miejsce bez względu na to czy coś usuwasz czy nie. To jest jak najbardziej poprawne zachowanie bazy dzięki temu powiązania do tego klucza po jego usunięciu nie zostaną naruszone. Nasuwa sie pytanie dlaczego ten numer klucza jest dla Ciebie tak istotny? Na jego podstawie coś wyświetlasz? Pokaż zastosowanie to pokażemy Ci jak zrobić żeby nie bolało Cie że klucz jest unikalny?
poxrimex
musisz po prostu wyczyścić tabelę smile.gif
najlepiej w phpmyadmin tam na górze po prawej stronie jest taka opcja na czerwono smile.gif
DziaraXc
ma mi to słuzyc do zliczania faktycznej liczby rekordów a nie jak do tej pory ze mimo usuniecia wartość jest dodawana i mimo ze mam 2 rekordy w bazie wartosc ich jest np 22,23
nowotny
Faktyczną liczbę rekordów zlicza się przy pomocy COUNT()...
DziaraXc
a jak to uzyc do mojego mysql-a??smile.gif
WAN
Mozesz tez uzyc mysql_num_row po "select * from table".
nowotny
No masz... :/ dostał nazwę funkcji ale nawet szukajki za leniwo użyć... nieładnie... mad.gif
nospor
1) Jesli chcesz wyzerowac auto_increment to musisz zrobic najtrudniejszą rzecz, jaka sie nie snila filozofom - zajrzec do manuala:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=87123&hl=
Cytat
To change the value of the AUTO_INCREMENT counter to be used for new rows, do this:

ALTER TABLE t2 AUTO_INCREMENT = value;

2) Jesli chcesz zliczyc liczbę rekordow :
  1. SELECT count(*) FROM tabela

To tez bys w manualu znalazł
DziaraXc
no wiedziałem ze tak bedzie finisz:) juz szukam skoro tak trudno po chłopsku objasnic:)smile.gif

wszytskiem dziekuje za pomoc:) Pozdawiam juz wszytsko działa:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.