Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]Planowanie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Ryder
Hej

Mam kilka pytan odnośnie planowania bazy danych.

Każdy z użytkowników może mieć wiele liczników.
Na każdy licznik przypada jakieś zużycie energi.
Za kazde zużycie jest wystawiana faktura.

Tu jest zamieszczona wstępna baza

Chciałem sie dowiedziec czy np. w tabeli zużycie umieszcza się pole id_uzytkownika skoro mozna mieć tą  informacje z licznika., a zużycie jest dla danego licznika nalezącego do uzytkownika.

Podobnie z fakturą czy umieszczac tam id_uzytkownika.

Oraz tak ogólnie czy baza jest w miare dobrze pomyslana, czy coś pozmieniać.
Wszystkie wskazówki mile widziane.
Zigi
Witam!

Nie wiem jakie to beda liczniki, ale tak sobie pomyslem o liczniku energii elektrycznej smile.gif Mam w wazku z tym pytanie: czy zakladasz, ze licznik moze zostac przekazany innemu uzytkownikowi? Nie wiem, czy wtedy nie namiesza Ci sie cos w bazie danychi nie bedzie przeklaman? W prawdziwym swiecie liczniki nieraz zmieniaja uzytkownikow. Wiadomo to sa tylko moje domyslu, bo nie wiem, co to sa za liczniki i jakie sa dokladne zalozenia projektu.

Wg. mnie w tabeli `zuzycie` nie potrzebne jest pole `id_uzyt` mozesz ta informacje wyciagnac pozniej za pomoca odpowiedniego JOIN, bo sam piszesz, ze do kazdego licznika masz przypisanego konkretnego `id_uzyt`. W tabeli faktura nie musi chyba byc `id_uzyt`.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.