Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozkład jazdy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
r3m0
Witam.
Otóż sprawa jest taka: chcę zrobić stronę na której będzie można sprawdzić godziny odjazów busów z wybranych przystanków na kliku trasach.
Pomysł wziął się stąd, że w naszym kraju, na wsi, rozkład jazdy nie może wisieć więcej niż 2 dni na przystanku, bo od razu go albo zamalują, albo zerwą, więc dlatego ta inicjatywa.
Ale jest problem:
Jak zaprojektować bazę, aby to wszystko mogło zadziałać?
Pisząc "to" mam na myśli takie założenia:
- użytkownik wybiera przystanek i wtedy dowiaduje się, na jakich trasach on występuje (może być na trasie A->B lub B->A);
- jeśli już wybierze przystanek i trasę powinien się dowiedzieć o której może się spodziewać autobusu (busa) na przystanku.
Jak na razie miałem koncepcję jak to wszystko zapisać w tabelach MySQL, lecz przy próbie wpisania danych okazalo się, ze to nie zda egzaminu.
Czy ktoś z was budował już coś takiego (wierzę, że tak)? Jeśli tak, to proszę o jakieś wskazówki :-)

Pozdrawiam
klocu
pracują pracują. narazie jako koncepcja i tworzenie nowej wersji systemu. zapis danych jest odrobinę kosmiczny.

tabele: trasy kursow, odjazdy, przystanki, linie.
do tego komunikaty o zmianach i cała reszta.

tak zarzucone dane wyglądają beznadziejnie, jakaś hierarchizacja danych, metody zapisu i optymalizacja połączeń z bazą przy maksymalnym wykorzystaniu potencjału php. obecnie projekt zawiesiłem i w niedługim czasie przerobie to wszystko na szablony, bo bez tych kod wygląda jak jeden wielki bałagan.

jest to do zrobienia jednak na koncepcji przestać nie można. ale można zawsze stworzyć coś zupełnie innego, coś czego tak wiele nie ma w sieci.
AxZx
klocu nie pisz o wykonaniu tylko o strukturze bazy, kod juz potem latwo napisac, bo w dzisiejszych czasach nie piszac zgodnie z MVC to jest meczarnia - jak sam zreszta zauwazyles:)

jezeli chodzi o pomysl to nie da sie przewidziec godziny przyjazdu busa nie znajac odleglosci miedzy przystankami albo czasu jaki pokonuje bus miedzy tymi przystankami, wiec musialbys te dane wprowadzic do bazy - bo na jakiej podstawie chcesz liczyc czas?
mozna by podawac przyblizony czas, musialbys znac odleglosc miedzy startem a koncem trasy, czas jak bus przebywa ta trase no i odleglosc od startu trasy do szukanego punktu.

moze by google maps jakos do tego zaangazowac ?smile.gif wtedy to juz prosta sprawa - wyswietlasz na stronie mapeke z zaznaczona trasa przejazdu busa, user tylko klika w ktorym miejscu bedzie wsiadal - obliczas te odleglosci, porownujesz do czasu przejazdu calej trasy i gotowe:)
abusiek
ja bym proponowal http://www.rozklady.com.pl winksmiley.jpg nie dosc ze jest lista przystankow i godziny autobusow i tak dalej. No i jest wyszukiwarka w stylu pkp.pl (a to jest ciezko przebic bi wyszukiwanie trasy z przesiadkami to np-trudny problem) winksmiley.jpg
AxZx
ale co bys proponowal?
tam jest informacja jak stworzyc takie cos?
abusiek
nie winksmiley.jpg

tam jest takie cos winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.