Bojakki
23.02.2008, 08:39:31
Zauwazylem ze od kolo miesiaca w staystykach pojawiaja sie wizytorzy z egzotycznych krajow. Zwykle ich wizyta wyglada tak, ze wchodza na 1 strone i wychodza, glownie w godzinach pozno nocnych (3-4 nad ranem), ale nie tylko. Teraz tego typu wejsc mam juz okolo 400 dziennie, jestem pewien ze to boty, ktore proboja cos napisac, kiedys nie mialem jeszcze tokena to nawet czasem cos mi sie udalo, teraz im sie nie udaje, ale naibijaja mi wizyty w taki spsoob ze ogladalnosc strony jest zawyzona o okolo 20% (na 2500 wizyt okolo 400 to te boty). W dodatku co juz mniej uciazliwe kradna transfer i obciazaja dodatkowo serwer. Jest jakis psosob by zidentyfikowac te boty i zablokowac dla nich strone? Albo chociaz by nie zliczalo mi ich do staystyk (uzywam statystyk slimstat).
-wipo-
23.02.2008, 08:52:17
Musisz zbadać z jakich IP wchodzą boty i zablokować te adresy. W ten sposób statystyki też nic nie zauważą.
Bojakki
23.02.2008, 11:00:10
Wstepnie naliczylem okolo 600 roznych IPkow a co jakis czas bot uzywa coraz to nowych, czasem wraca do starych. Jest jakis wydajny spsoob na blokowanie duzej listy ipekow? A moze sa jakies inne sposoby by rozpoznac takiego bota?
potreb
23.02.2008, 12:01:37
Ja mam w pliku htaccess około 800 ip. Możesz banować, też lokalizacje, danego kraju oraz hosty. Do tego będziesz musiał napisać skrypt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.