<?php class fifo_queue //wymaga php5 { var $plik = 'kolejka.txt'; //sciezka do pliku dla kolejki, domyslnie jest to 'kolejka.txt' function __construct() //konstruktor, opcjonalnie pierwszy parametr bedzie nazwa pliku dla fifo { if ($liczba >= 1) { $this -> plik = $tab[0]; } } //konstruktor function nowa() //tworzy nowy plik do przechowywania kolejki { file_put_contents($this->plik,''); return true; } //nowa function usun() //usuwa kolejke razem z plikiem, zwraca true, gdy sie powiedzie { } //usun function dolacz($dana) //umieszcza w kolejce $dana { $dana = $dana."r\n"; file_put_contents($this->plik,$dana,FILE_APPEND); return true; } //dolacz function odlacz() //zwraca i usuwa pierwszy element kolejki, inaczej zwraca false { if($this->jest_pusta()) { return false; } else { $top = $this->element(1); for($i=1;$i<count($tab_plik);$i++) { $tab[$i-1]=$tab_plik[$i]; } file_put_contents($this->plik,$tab); return $top; } } //odlacz function wyswietl() //pokazuje wszystkie elementy kolejki { return true; } //wyswietl function wyswietl2() //pokazuje wszystkie elementy kolejki wraz z indeksami od 1 { for ($i=0;$i<count($tab);$i++) { } return true; } //wyswietl2 function jest_pusta() //sprawcza czy kolejka jest pusta { return (($this->liczba() == 0) ? true : false); } //jest_pusta function liczba() //liczba elementow w kolejce { } //liczba function element($numer) //zwraca element kolejki o numerze $numer; numeracja od elementu jeden { exit; } $liczba=$this->liczba(); else { else { return $tab[$numer-1]; } } } //element } //class fifo_queue ?>
Mam pytanie: mam tą klasę na lua.pl i wszystkie komunikaty wyświetla mi w jednej linijce (ignoruje moje znaki \n, a nawet \r\n)... dlaczego?
Uwagi dotyczące klasy też mile widziane (miło by było gdyby były także podpowiedzi jak poprawić : P).
Pozdrawiam.
Edit: no, tak : ), dziękuję qrees : ).