Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czcionki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
daroman123
Mam oytanko dotyczące czcionek questionmark.gif Czy każda przeglądarka ma domyślne czcionki questionmark.gif jak to jest ze zmianą rodzaju czcionki questionmark.gif w poradnikach czytałem że powinną siezadeklarować przynajmniej 3 questionmark.gif jak zrobić by całą strona byłą wyświetlana w inne czcionce niż jest domyślnie questionmark.gif
Toadstyle
Cytat(daroman123 @ 27.02.2008, 11:33:10 ) *
Mam oytanko dotyczące czcionek questionmark.gif Czy każda przeglądarka ma domyślne czcionki questionmark.gif jak to jest ze zmianą rodzaju czcionki questionmark.gif w poradnikach czytałem że powinną siezadeklarować przynajmniej 3 questionmark.gif jak zrobić by całą strona byłą wyświetlana w inne czcionce niż jest domyślnie questionmark.gif

body {font-family: Helvetica, Arial, sans-serif;}
argasek
Cytat(daroman123 @ 27.02.2008, 11:33:10 ) *
Mam oytanko dotyczące czcionek

Zapewne masz na myśli fonty. (W razie wątpliwości: "Czy czcionkami można strzelać z procy?")
Cytat
Czy każda przeglądarka ma domyślne czcionki questionmark.gif

Nie tyle przeglądarka co raczej system operacyjny; powiedzmy, że dostarcza on fontów przeglądarce "do dyspozycji". Natomiast przeglądarki w różnych systemach operacyjnych mają zdefiniowane pewne domyślne fonty, z których przeglądarka korzysta. Dodatkowo, każdy użytkownik może sobie np. osobno ustawić osobne fonty dla określonej rodziny (serif, sans-serif, monospaced) dla danego kodowana znaków, itp. Dość złożona sprawa smile.gif
Cytat
jak to jest ze zmianą rodzaju czcionki questionmark.gif

Font-family Twoim przyjacielem.
Cytat
w poradnikach czytałem że powinną siezadeklarować przynajmniej 3 questionmark.gif

Yyy...? worriedsmiley.gif
glass
jak chcesz zmienić czcionkę dla jednego zdania to będzie to wyglądało tak:

<div style="font: italic bold 12pt Verdana, Tahoma;">
tekst....
</div>

http://garden-center.y0.pl
Jedynie radość niech będzie przewodnikiem Twojego dnia!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.