Przeszukałem juz chyba całe google - ale i tak nie mogę rozwiązac nastepującego problemu - chce zamieścic skrypt wyświetlający na mojej stronie losowe zdjęcie - lecz żaden do końca mnie nie satysfakcjonuje ( posiadam CMS'a jPORTAL 2 wszystkie zdjęcia są w folderze /uploads/galery/ - miniaturki poprzedzone są literą m - natomiast oryginalne zdjecia są numerowane od 1 do 430 )
Oto moim zdaniem dwa najprzydatniejsze :
<?php $images = 430; $path = "uploads/galery/m"; ?>
Ad1 Wszystko mi w nim pasuje - tylko co jeszcze dopisać by oprócz jpg obsługiwał jeszcze inne formaty ( png gif JPG jpeg )

Ad2 - Czy da się zrobić by po kliknieciu w miniaturke ( np .../galery/m100 - wyświetlało jej duży odpowiednik

Drugi skrypt -
<?php /* Jezeli chcesz wykorzystać skypt zachowaj ten komentarz autor skryptu - Pawel Bryndza; kontakt- pawel1-81@o2.pl */ /* katalogiem domyślnym jest "galeria" */ $sciezka_do_katalogu = 'uploads/galery/'; $n=0; $n++; $losowe_zdjecie[$n] = "$plik"; } } } } ?>
Ad 1 - Co dopisac by nie wyswietlało mi wszystkie fotki - lecz wyłacznie te z przedrostkiem " m "

Ad 2 - I czy tak samo jak w tamtym przypadku dałoby się zrobić link od razu do dużej wersji tego zdjęcia

Zalezy mi tylko na tym aby jeden z tych skryptów działał wg mojej charakterystyki , obojętnie który z nich. Jak widać jestem zielony w sprawach związanych z php - z góry dziekuje jesli ktos by mi pomógł...
Pozdrawiam