Moje pytanie jest dosyc nietypowe wiec poprzedze je pewnym wstepem
Nie mam zielonego pojecia o PHP, troche robilem w czystym HTMLu, nigdy nie programowalem nic po stronie serwera.
Znam dobrze SQL ale nie znam MySQLa (uzywam firebirda dla aplikacji lanowskich)
Piesze pewna aplikacje, powiedzmy ze jest to aplikacja pomiarowa. Jedna z opcji jest generowanie dkumentu html z danymi pomiarowymi.
Chce aplikacje uzupelnic jednak o pewne proste funkcje interakcji. Funkcja (a wlasciwie funkcjonalnosc) miala by sluzyc komus kto zna PHP i inne takie cuda
do integracji mojej aplikacji ze swoja strona www.
Wyobrazcie sobie prosze taka sytuacje - macie napisac strone www a na niej napis (zalaczone lub wylaczone) i przyciski zalacz i wylacz.
Powiedzmy ze moja aplikacja co kilka sekund w sciezce ustalonej w pliku ini zapisuje plik tekstowy stan.txt a w nim zera i jedynki, kazdy w nowej linii.
Powiedzmy ze od stanu ('0' lub '1') 3 lini w tym pliku zalezny jest stan napisu.
Natomiast w druga strone - skrypt php po nacisnieciu przycisku w tejze lokalizacji generuje plik event.txt a w nim tekst np 33 lub 22 zaleznie od tego czy
nacisnieto pierwszy lub drugi przycisk. Moja aplikacja obserwuje lokalizacje (kaatalog na serwerze) i jesli pojawi sie plik event.txt to go odczytuje, pdejmuje odpowiednie dzialnie i kasuje.
Czy taki mechanizm ma sens? czy prosto bylo by go oprogramowac celem uzyskania interaktywnej strony (stronki

Zalezy mi na jak najprostszym rozwiazniu i dla mnie i dla webmastera. Mam zamiar szybko nadrobic zaleglosci i nauczyc sie pisac po stronie serwera, wtedy pomysle o zastosowaniu mysqla
ale to dalsza dalszosc.
Pozdrawiam wojtek