Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]linki miedzy divami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gakusei
witam!
Mam takie podstawowe pytanie w temacie CSS, czy można za pomocą linku w <div> z menu po lewej zmieniac zawartość <div> na srodku strony z jej zawartością. Chodzi mi o takie cos jak w przypadku nielubianych tabel i ramek: <a target="glowna" href="aaa.html">link</a> a na srodku ramka <iframe name="glowna"... />

zalezy mi zeby nie przeładowywać calej strony, moze ajax ? jezeli tak to czy ktos moglby podrzucic jakis przyklad?
dzieki z gory z pomoc
redelek
Cytat(gakusei @ 3.03.2008, 13:19:31 ) *
witam!
Mam takie podstawowe pytanie w temacie CSS, czy można za pomocą linku w <div> z menu po lewej zmieniac zawartość <div> na srodku strony z jej zawartością. Chodzi mi o takie cos jak w przypadku nielubianych tabel i ramek: <a target="glowna" href="aaa.html">link</a> a na srodku ramka <iframe name="glowna"... />

zalezy mi zeby nie przeładowywać calej strony, moze ajax ? jezeli tak to czy ktos moglby podrzucic jakis przyklad?
dzieki z gory z pomoc

Z tego co się orientuję to div nie ma takich możliwości sad.gif ale za to lepiej wygląda i nie rozwala się tak.
Polecam bardziej smart ( choć nie bawiłem się tym, a ludzie to chwalą ) - podstawy znajdziesz na www.gajdaw.pl.
grzesiek_g
Smarty to system szablonów, do wykonania to jest w Ajax-ie (chociaż w tym wypadku byłoby to głupie rozwiązanie, Ajax nie służy z założenia do zmiany treści na stronach, lecz do interaktywnych aplikacji webowych).

Ale jeśli już chcesz to polecam Mootools, resztę Google podpowie, poza tym masz tu link do bloga na którym dobrze opisano korzystanie z tego frameworka js: http://dziudek.jogger.pl/.
lord_t
Dokładnie tak jak piszesz:) AJAX.

Zobacz przykład z ładowaniem danych do 3 warstw na http://advajax.anakin.us/index-pl.htm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.