Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] uruchamianie *.exe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-mic22-
Witam!
Chcę w skrypcie PHP odpalić plik *.exe.
Użyłem funkcji exec(''); popen('', ''); i innych jakie znalazłem w manualu, ale za każdym razem 'nie działa'.
Np. przy exec(''); otwiera plik *.exe, tworzy proces ale aplikacja nie jest widoczna. Chyba uruchamia sie w tle, może zmiana priorytetu pomoże? Jeśli tak to jak tego dokonać z poziomu skryptu?
Skrypt odpalam na localu, win xp sp2.
Jeśli w PHP się nie da to może inaczej, byle by tylko aplikacja sie otwierała, bo uruchomiany proces nic mi nie daje.
Próbowałem tego http://www.webdiary.pl/technologie+art.id+149.htm lecz blokuje mi to antywirus, a nie mam możliwości ustawienia wyjątku dla http://localhost/ :/
Muszę uruchomić plik *.exe przez przeglądarkę, obojętnie jak. Można powiedzieć, że zależy od tego moja przyszłość tongue.gif
nevt
Cytat
1. Chcę w skrypcie PHP odpalić plik *.exe ...
2. Muszę uruchomić plik *.exe przez przeglądarkę ...

to są dwie zupełnie różne bajki... albo PHP (serwer) albo przeglądarka (klient) - zdecyduj się...
najlepiej opisz konkretnie CO, JAK i DLACZEGO próbujesz odpalić ...
l0ud
Plik exe możesz otworzyć przez php tylko po stronie serwera. Jakby było inaczej, to logicznie rzecz biorąc, każdy miałby po 20 wirusów...
-mic22-
Hmm... Więc od początku i po kolei winksmiley.jpg
Mam pewien skrypt PHP, który spełnia jakieś tam określone zadanie. Ten skrypt musi mi otworzyć aplikację exe. Oczywiście na tej samej maszynie na której stoi serwer. Wszystko robię na localhost'cie z php5 pod xp z sp2. Owy plik exe ma mieć m in. za zadanie uruchomić program wykonujący ruchy i kliknięcia myszą (a dokładnie ma rozłączyć i połączyć się z internetem).
<?php exec('mysz.exe'); ?> otwiera ten plik i tworzy proces, lecz aplikacja jako tako sie nie uruchamia.
Jak napisałem w pierwszym postcie nie koniecznie musi to być zrealizowane w PHP, byle by strona internetowa, otworzyła na mojej maszynie aplikację exe.
kwiateusz
takie cuda to tylko w erze nie da sie odpalic aplikacji na serwerze, a nastepnie bawic sie nia przez przegladarkę internetowa

moze przekazywac jej jakies parametry postem/getem i owszem ale zeby wyswietlila swoj interfejs albo cos w ten desen to niestety nie
Gość
OTG tongue.gif
Tak trudno zrozumieć? Chcę aby skrypt PHP otworzył mi aplikacje na moim komputerze, która znajduje sie na moim dysku twardym. Nie chce jej otwierać w przeglądarce, chcę aby skrypt najzwyczajniej uruchomił aplikację. Próbowałem exec(), ale ta funkcja tworzy jedynie proces, nie uruchamia aplikacji. Serwer mam na własnym komputerze, plik exe także i chcę go uruchomić na MOIM komputerze. I nie żadne cuda, tylko uruchomienie aplikacji... nie 'normalnie' lecz poprzez skrypt PHP. Mam nadzieję, że już rozumiecie snitch.gif
krupek
Cytat(Gość @ 4.03.2008, 23:03:10 ) *
OTG tongue.gif
Tak trudno zrozumieć? Chcę aby skrypt PHP otworzył mi aplikacje na moim komputerze, która znajduje sie na moim dysku twardym. Nie chce jej otwierać w przeglądarce, chcę aby skrypt najzwyczajniej uruchomił aplikację. Próbowałem exec(), ale ta funkcja tworzy jedynie proces, nie uruchamia aplikacji. Serwer mam na własnym komputerze, plik exe także i chcę go uruchomić na MOIM komputerze. I nie żadne cuda, tylko uruchomienie aplikacji... nie 'normalnie' lecz poprzez skrypt PHP. Mam nadzieję, że już rozumiecie snitch.gif

Tak, wszyscy to rozumieją , tylko TY zrozum , że otworzenie aplikacji przez php nie jest możliwe - niezależnie czy robisz to na localhoście czy gdzieś indziej. Jak sam zauważyłeś , z poziomu php execiem można uruchomić proces, ale nie uruchomisz aplikacji okienkowej smile.gif
nowotny
Zamiast jakiś dziwnych programów użyj sobie polecenia 'rasdial'...
-mic22-
A jak dokładnie? Rasdial wyświetla listę aktualnych połączeń....
l0ud
Cytat
Tak, wszyscy to rozumieją , tylko TY zrozum , że otworzenie aplikacji przez php nie jest możliwe - niezależnie czy robisz to na localhoście czy gdzieś indziej. Jak sam zauważyłeś , z poziomu php execiem można uruchomić proces, ale nie uruchomisz aplikacji okienkowej

Ym... Mam apache z mod_php i uruchamia się każda aplikacja, w tym okienkowa winksmiley.jpg

Np taki śmieszny plik php

1. <?php
  2. exec('calc.exe');
  3. ?>

sprawi, że otworzy się kalkulator. Nie działało to za to przy php działającym w trybie modułu cgi.
nowotny
Cytat(-mic22- @ 5.03.2008, 13:56:36 ) *
A jak dokładnie?

A poczytaj sobie helpa... pogoogluj... to jeszcze nikomu nie zaszkodziło... tongue.gif
-mic22-
Heh, no "rasdial.exe /disconnect" działa winksmiley.jpg, jednak mam problem z ponownym połączeniem. "rasdial.exe USER PASS" wywala błąd 623. Mam Neostradę.
nowotny
No to przeczytaj sobie jeszcze raz bo to nie jest prawidłowa składnia...
-mic22-
snitch.gif
"rasdial connection-name username password"
Co mam wpisać zamiast "connection-name"?
BTW w system32/ras nie mam pliku książki tel...
-mic22-
ok, już mam
poprawna składnia w przypadku stnd. konf. neostrady
<"Internet ADSL" user@neostrada.pl hasło>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.