Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd w php ini.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marcinlenkowski
Witam, mam pewien problem. Ostatnio zainstalowałem program xampp, jest to serwer apache z zaintalowanymi dodatkami (taki lepszy krasnal) i na moim zwykłym serwie plik php z header( "Content-type: text/xml" ); działa, jednak na xampp już nie. Domyślam się że to błąd php.ini, co zrobić (jak zmienić plik) żeby dziłało i nei wyświetlało błędu: Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at F:\xampp\htdocs\xml-test.php:2) in F:\xampp\htdocs\xml-test.php on line 3
dr_bonzo
koles, wpisz komunikat bledu w wyszukiwarke, a potem popraw swoj KOD, bo to kod masz zly a nie ustawienia w php.ini
marcinlenkowski
nie prawda, mój kod jest prawidłowy!! mówiłem że działa mi na innym serwie. Jeśli nie wierzysz to zobacz jak to wygląda:
<?php
echo "<?xml version=\"1.0\" encoding=\"iso-8859-2\"?>\n<test><a>jakieś coś</a><b>inne coś</b></test>";
header( "Content-type: text/xml" );
?>
kiler129
Boze, on nie moze dzialc poprawnie - masz wylaczone wyswietlanie bledow na innym srv.
wszytkei header daje sie PRZED WYSLANIEM CZEGOKOLWIEK DO PRZEGLADARKI.
netmare
staraj się umieszczać headery przed wysłaniem treści, jak nie chcesz to php.ini powinno pomóc

; Output buffering allows you to send header lines (including cookies) even
; after you send body content, at the price of slowing PHP's output layer a
; bit. You can enable output buffering during runtime by calling the output
; buffering functions. You can also enable output buffering for all files by
; setting this directive to On. If you wish to limit the size of the buffer
; to a certain size - you can use a maximum number of bytes instead of 'On', as
; a value for this directive (e.g., output_buffering=4096).
output_buffering = 4096
marcinlenkowski
Cytat(kiler129 @ 7.03.2008, 19:32:06 ) *
Boze, on nie moze dzialc poprawnie - masz wylaczone wyswietlanie bledow na innym srv.
wszytkei header daje sie PRZED WYSLANIEM CZEGOKOLWIEK DO PRZEGLADARKI.

Ja tylko nie wiem czemu działa to na yoyo?
Ale co do headera to masz rację, naprawiłem to i działa.
dr_bonzo
Nie "dziala na yoyo" tylko oni ci nie wyswietlaja bledow wiec "wydaje sie ze dziala".
marcinlenkowski
Cytat(dr_bonzo @ 7.03.2008, 20:02:34 ) *
Nie "dziala na yoyo" tylko oni ci nie wyswietlaja bledow wiec "wydaje sie ze dziala".

nie, nie nei nei nie. Kiedy jest to na yoyo to widze plik wyglądający jak xml (w FF widać
Podany plik XML nie zawiera żadnych informacji o stylach z nim związanych. Poniżej wyświetlone jest drzewo dokumentu.) z resztą sam sprawdź http://www.sktm.yoyo.pl/xml-test.php A na yoyo są wyświetlane błędy
netmare
próbowałeś się bawić tym output buffering ?
marcinlenkowski
tak, próbowałem, ale to mi nic nie daje...
carbolymer
No ale o co Ci chodzi? Co ci nie działa?

1) Kod powinien wyglądać tak:
  1. <?php
  2. header( "Content-type: text/xml" );
  3. echo "<?xml version=\"1.0\" encoding=\"iso-8859-2\"?>\n<test><a>jakieś coś</a><b>inne coś</b></test>";
  4. ?>

(pamiętaj że przed <?php nie może być NIC! żadna spacja, enter, pusty znak)

2) Output buffering - zamiast w php.ini ustawiać spróbuj taki myk:
  1. <?php
  2. echo "<?xml version=\"1.0\" encoding=\"iso-8859-2\"?>\n<test><a>jakieś coś</a><b>inne coś</b></test>";
  3. header( "Content-type: text/xml" );
  4. ?>

Masz output buffering.
3) xampp to ścierwo... zainstaluj sobie sam apache+php+mysql
EDIT: do domowych zastosowań apache+php+mysql wystarcza zupełnie
marcinlenkowski
Działa mi wszystko, xampp mi się podoba i jest na pewno lepszy od krasnala. Do testów mi wystarczy.
Pilsener
Cytat
xampp to ścierwo... zainstaluj sobie sam apache+php+mysql
+ phpmyadmin+ftp+mail+GD+PEAR+CURL+PERL+SSL+n dodatków, bibliotek i rozszerzeń, a na koniec niech to jeszcze wszystko skonfiguruje guitar.gif

Na php.pl masz fajny artykuł o buforowaniu, może Ci się przyda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.