Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Lista rowijalna i przycisk
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
escobar1983
Witam mam problem z lista rozwiajlna. Problem jest tego typu iz chcialbym po doknaniu wyboru i nacisnieciu przycisku wynik mojego wyboru ukazywal sie pod ta lista. Chce dodac w bazie danych mozliwosc przegladania jej ze strony www i teraz po wyborze tabeli ktore chce zobaczyc pokazywala mi sie pod spodem.
Kod
<form >
    <select action="#" name="jaka">
        <option value = "a">Dane Osobowe</option>
        <option value = "b">Loginy</option>
    <option value = "c">Komplety Opom</option>  
    </select>
    <input type="submit" value="Pokaz">
</form>

Drugie moje pytanie czy jest mozliwosc zrobienia kilku list rowijalnych i w zaleznosci np. co wybiore w pierwszej z nich w kolejnej liscie rozwijalnej byly inne rzeczy do wyboru. Z gory dziekie. pozdrawiam
vtuner
Poczytaj o AJAX'ie

Co do drugiego pytania to poszukaj na forum, bo już był taki temat.
escobar1983
nie da sie tego zrobic bez ajaxa??
vtuner
Zależy jakie dane chcesz odczytać.

Jeżeli dynamiczne to trzeba AJAX'a, a jeżeli statyczne to wystarczy JavaScript.
Cienki1980
Można zrobić to w ajaxie i są to praktycznie podstawy .. szczególnie wypełnianie kolejnych selectów po wybraniu wartości z pierwszego.

Poczytaj kursy, sprawdź jak działają przykłady a potem zacznij sam kombinować. W razie niepowodzeń na pewno uzyskasz tutaj pomoc.
escobar1983
fajnie a moze znacie jakies linki.. bylo by pomocne. Moze jakis tutorial Z gory dzieki
Cienki1980
Skoro założyłeś jeden wątek na forum XLM, AJAX to mogłeś się najpierw tam rozejrzeć a na pewno znalazł byś ten wątek.

Są tam przydatne linki dla ludzi którzy chcą poznać AJAXA.
escobar1983
szukam i szukam i nic nie moge znalezc. Moze pomozesz mi?? smile.gif bede wdzieczny
vtuner
Link, który podał Cienki1980 według mnie jest wystarczający.
Cienki1980
Cytat(escobar1983 @ 8.03.2008, 22:12:16 ) *
szukam i szukam i nic nie moge znalezc. Moze pomozesz mi?? smile.gif bede wdzieczny

Pewnie, że pomogę ... ale nie napiszę gotowego kodu tylko dam parę wskazówek.

Wchodzimy w ten link i czytamy dokładnie przykład "Wstawianie danych" .. najlepiej skopiować i sprawdzić jak działa biggrin.gif

Następnie z tego samego linku sprawdzamy jak wygląda przykład w którym jest wysyłany formularz ... tutaj zwracamy uwagę w jaki sposób są przekazywane zmienne z formularza do funkcji xajax.

Po połączeniu tych dwóch kodów otrzymujemy:

Mamy formularz z selectem .. i przyciskiem zatwierdzajacym formę. Zamiast onSubmit można wykorzystać onChange w selectie .. i onChange wywolac funkcje która odczyta nam wartość wybraną selecta i przekaże do XAJAXA .. a tam .. to następny rozdział co zrobić biggrin.gif
escobar1983
Ok ale wywala mi bledy przy probie odpalenie
Cytat
Warning: require(xajax.inc.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in C:\wamp\www\d\ajax2.php on line 2

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required 'xajax.inc.php' (include_path='.;C:\Program Files\nusphere\phped\php5\..\include_lib;C:\Program Files\nusphere\phped\php5\PEAR') in C:\wamp\www\d\ajax2.php on line 2

skad mam wziac ten plik xajax.inc.php
Cienki1980
Cytat(escobar1983 @ 9.03.2008, 11:13:47 ) *
Ok ale wywala mi bledy przy probie odpalenie

skad mam wziac ten plik xajax.inc.php

Brak słów .. widać na tym przykładzie jak sprawdzałeś linki które są na forum o Ajaxie.

Wchodzimy w ten wątek i już wszystko jasne być powinno.
Sekcja Download - ściągamy potrzebne pliki
Sekcja Tutorials - proste przykłady
Sekcja Documentation - chyba nie muszę wspominać, że warto się z nią zapoznać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.