ewelinac18
9.03.2008, 13:42:35
Witam mam problem z spamującym użytkownikiem neti co w takiej sytuacji mogę zrobić jeśli on używa zmiennego IP host tez jest zmienny :/ ?
Jego początek ip to 77.253.xxx.xxx a host 77-253-xxx-xxx.adsl.inetia.pl
Jak mogę go zablokować taką osobe jeśli nie chce zablokować innych osób które tez korzystają z Neti z podobnego ip.
Proszę o pomoc bo coraz więcej osób posiadających zmienne ip unikają banów.
PawelC
9.03.2008, 13:44:23
możesz zrobić w htaccess tak że blokujesz dostęp dla wszystkich którzy mają początek Ip 77.253
Zrób tak:
Cytat
deny from 77.253
Piniek
9.03.2008, 13:50:25
mozesz mu cookie wyslac ale nie jest to skuteczne bo je mozna zawsze skasowac
No nie... Blokując IP zaczynające się na 77.253 zablokujesz większość, jak nie wszystkich użytkowników Netii (w tym np. mnie). Nie tak się zabezpiecza strony. Po prostu usuwaj spam i to przeczekaj - z doświadczenia wiem, że nikt nie bawił się w robienie 'syfu' przed dłużej niż 2 dni...
Neeke
9.03.2008, 14:19:36
Nie polecam czekania. spamy mogą trawać różnie, zazwyczaj krotko jak to będzie manualnie ruszany skrypt, ale grzej będzie jak to robot w sieci dostępny.
Sam nie wiem jak uniknąć tego spamowania ale czekanie to nic innego jak jawna ucieczka przed zrobienia zabezpieczenia. Sam borykam się ze spamami ale z chęcią poznam jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu. Myślę że mamy już tak technologie rozwiniętą że można spróbować to napisać. z chęcią sam będę próbować to rozwiązać. Mam nadzieje że ktoś z bardziej doświadczonych kolegów tu podpowie jak zabezpieczyć się przed spamowaniem ... myślę także że jak padnie rozwiązanie to warto biedzie go przykleić by każdy mógł spojrzeć jak się tu bronić.
Pozdrawiam
ewelinac18
9.03.2008, 14:42:03
Pisałam że niezbardzo chce blokować IP 77.253 wolała bym jakieś inne rozwiązanie,
gdyby nie to że ten użytkownik spamuje już od dłuższego czasu to bym nie pisała ale juz to mnie trochę zaczyna denerwować :/
marcio
9.03.2008, 14:53:36
Dodaj token wysylaj cookie na 5min jesli strona jest oparta na logowaniu i tam gdzie on spamuje trzeba sie zalogowac banuj tylko nick to z niecheci spamera nie bedzie mu is chcialo co chwile robic nowego konta usuwac cookie za kazdym razem i przepisywac token a jak nie to banuj na ip i host moze to cos da
Ogólnie, banowanie zmiennych adresów IP (neostrada, netia etc.) to bardzo zły pomysł. Często zdarza się, że uzyskuję IP które przed chwilą ktoś używał i odwrotnie. Najlepiej to po prostu wymagać rejestracji (+potwierdzenie na mail) i banować nick. Nikomu nie będzie się chciało co 5 min nowego maila zakładać.
ewelinac18
9.03.2008, 15:23:11
Rejestracja i logowanie jest ale co to za problem zakładać nowe konto
Pomyślałam, może wykorzystać $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] + blokada 77.253
bo chyba innego pomysłu nie wymyśle
PawelC
9.03.2008, 15:25:58
To sprawdzaj podczas rejestracji czy w bazie istnieje już podany email jeżeli nie, to doda do bazy a jak jest to wywali error, nikomu nie będzie się chciało zakładać non stop nowego emaila. A jeżeli nadal by spamował to wprowadź potwierdzenie rejestracji, poprzez wysłanie linku aktywacyjnego na podanego maila.
ewelinac18
9.03.2008, 15:46:37
oczywiście ze mam aktywacje konta ale poradził sobie z tym
A co o tym myślicie czy to nie za bardzo obciąży mi strony i czy będzie efektywne

<?php
$ip_usera = substr($_SERVER['REMOTE_ADDR'], 0
, 6
); $ip_host = substr($_SERVER['REMOTE_HOST'], -14
); if (strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'cos unikalnego') !== FALSE & $ip_usera == '77.235' & $ip_host == 'adsl.inetia.pl')
....
?>
dr_bonzo
9.03.2008, 15:54:07
- useragenta mozna np. FF-pluginem autogenerowac
- sa "tymczasowe" emaile, klikasz button i masz email na 15minut, czas zakladania - 5sekund i sie rejestrujesz na forum
ewelinac18
11.03.2008, 23:09:52
może za pomącą adresu mac

tylko nie wiem jak

może php + javascript tylko jak to zrobic
Cytat
może za pomącą adresu mac
o tak to bedzie bardzo skuteczne

)) tylko ze wtedy nikt na strone nie wejdzie (zakladam ze przefiltrujesz mac poprzedniego urzadzenia

Cytat
javascript
da sie wyłaczyć
Jesli to robot to proponuje jakas CAPTCHA przed wyslaniem nowego posta. Na rapidzie masz fajny wzor

)))
Mozesz tez recznie autoryzowac/zatwierdzac kazdego nowo zarejestrowanego uzytkownia. Troche uciazliwe, ale jak masz niewielu userow to da sie zrobic....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.