Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Jak zrobić logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
K4mil94
Witam, jestem zielony w dziedzinie php i nie wiem jak zrobić logowanie na stronie, proszę o pomoc smile.gif
bim2
google prawde ci powie... Poszukaj, tego jest masa. Na samym forum.php.pl znajdziesz tyle tematów, że nie zdążysz wszystkich w 1 dzień przeczytać ;/ Pomyślunku troszkę smile.gif
Kostek.88
Poczytaj o:
1) formularzach
2) sesjach w PHP
3) szyfrowaniu hasła w bazie danych (np. MD5 w MySQL)
K4mil94
No dobra, przeczytałem i nawet znalazłem jeden fajny kurs, ale chodzi mi o to żeby po zalogowaniu przechodziło do konkretnej strony a dokładnie:

-mój kolega chce ze mną zrobić grę internwtową na podstawie przeglądarki, i chcemy aby każdy użytkownik miał swój panel z grą, żeby mógł wchodzić do takich samych stron jak inni ale mieć na niej swoje ustawienia. Dajmy na to, gra ogame.pl, wchodzisz do działu budynki i masz każdy inny a inny user ma całkiem inaczej rozbudowane budynki
Glarden
No to jak wyżej, formularze, logowanie i MySQL czy inna baza danych. Naucz się najpierw podstaw PHP i MySQL.
aras16
Dla kazdego usera pobierasz inne dane i wyswietlasz je. BTW nie bierz sie od razu za pisanie gier jak nie wiesz jak zrobić logowanie tongue.gif
Cysiaczek
Oj, z motyką na słońce? Co z tego, że ktoś Ci powie, jak zrobić przekierowanie na wybraną stronę, jeśli za 10 minut przylecisz z kolejnym banalnym problemem. Bynajmniej nie zniechęcam Ciebie, ale najpierw solidne podstawy, potem gra internetowa.

Co do problemu,
Użyj pola typu hidden w formularzu, w którym to polu trzymaj informację o tym, gdzie przekierować po udanym logowaniu.

Pozdrawiam.
K4mil94
Wykonuję ten poradnik który znalazłem i staje na wykonaniu zapytania do bazy:
-wchodzę w phpmyadmin

-Wykonuje zapytanie SQL:

CREATE TABLE `users` ( `user_id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
`user_login` VARCHAR( 30 ) ,
`user_haslo` VARCHAR( 30 ) ,
PRIMARY KEY ( `user_id` ) )

i pokazuje mi

MySQL zwrócił komunikat:

#1050 - Table 'users' already exists

Czy to jakiś błąd ?
Rash
To znaczy że posiadasz Już tabele o nazwie Users...
K4mil94
dlatego usunołem wszystkie tabele o nazwie users i wykonałem to zapytanie jeszcze raz, i dalej ten sam błąd
bim2
Niżej rozpiska co powinieneś zrobić:
1. Nauczyć się angielskiego na poziomie podstawowym (znać pojedyncze słówka)
2. Jeszcze raz przeczytać kurs php/mysql
3. Nauczyć się nie kłamać na forum (to ważne bardzo)
4. Teraz możesz zabrać się za programowanie.

Jeśli ten błąd nadal jest to znaczy, że jednak tabela users została.
K4mil94
Logowanie już zrobione, teraz jak zrobić to:
Cytat(K4mil94 @ 10.03.2008, 15:00:32 ) *
-aby każdy użytkownik miał swój panel z grą, żeby mógł wchodzić do takich samych stron jak inni ale mieć na niej swoje ustawienia. Dajmy na to, gra ogame.pl, wchodzisz do działu budynki i masz każdy inny a inny user ma całkiem inaczej rozbudowane budynki

Teraz w tym help
Cysiaczek
Czyli w czym? Kod, kod i jeszcze raz kod. My tu rozwiązujemy problemy z kodem, a nie piszemy za kogoś aplikację i nie prowadzimy za rączkę.
Przedstaw konkretny problem z kodem.
K4mil94
Nie mam kodu tylko się pytam jak to zrobić smile.gif

I jeszcze jedno pytanie:
Tu mam kod od pliku zal.php
<?php
mysql_connect("mysql3.yoyo.pl", "db490516", "fajnagra");
mysql_select_db("db490516"); // wybierasz bazę

$login = trim($_POST['login']);
$haslo = trim($_POST['haslo']);
$loguj="select login,haslo from uzytkownicy where login='$login' and haslo='$haslo'";
$rekordy = mysql_query($loguj);
if(mysql_num_rows($rekordy)==0)// sprawdzenie czy dany użytkownik istnieje w bazie
{
echo "Podany login i haslo jest błędne"; // jeżeli nie istnieje taki użytkownik to wyświetla błąd
exit;
}
else
{
print "wszystko działa dobrze / log by k4mil95";
}
?>

Chodzi mi dokładnie o część: print "wszystko działa dobrze / log by k4mil95";

czy zamiast tego mogę wstawić include ?
maziak
Innymi slowy 'napiszcie za mnie gre?' ;D

Poczytaj dokladnie o sesjach ( $_SESSION[] ) i wyciaganiu danych z bazy wg tego loginu i hasla w Twoim systemie logowania, a powinno stac sie jasne jak to wykonać.

Jeżeli faktycznie nie masz żadnej idei jak to ykonać, to podpowiem, że mozesz to zrobic w sposob nastepujacy :
-W sesji przechowywac ID uzytkownika, albo jego login i haslo wyciagane z bazy, (powinienies zdecydowanie poczytac o bezpieczenstwie sesji, ale tym zapewne zajmiesz sie pozniej, bo to troszke wyzsza szkola jazdy).
-w bazie danych miec relacje miedzy tabela uzytkownikow a ich posiadanych budynkow itp (np. w jednej tabeli masz ID uzytkownika, jego login i haslo, a w innej znowu ID uzytkownika, jego budynki itp. , adze jednak ze na tym stadium pracy smialo moze byc to jedna tabela, i tak bedziesz wszystko jeszcze ze dwa trzy razy pisal od nowa, jezeli powaznie o tym myslisz ;D)
-Wg owych danych wyciagasz z bazy dane dotyczace tego jednago uzytkownika ktorego dane masz w sesji.

PS

"czy zamiast tego mogę wstawić include ?"
Heh, a kto broni? smile.gif To zależy co chcesz osiągnąć. Z tego co widze, możesz, ale moge to źle rozumieć, malo napisałeś. Zdecydowanie powinieneś zadawać bardziej szczegółowe pytania.

PS2. ZDECYDOWAINE - usuwaj swoje prawdziwe loginy/hasla z postow >< bo Twoje forum jest aktualnie "ścisle narażone na ataki z zewnątrz' tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.