Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pobranie kilku plików na raz
Forum PHP.pl > Forum > PHP
borovsky
wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest stworzenie na serwerze dynamicznie zip'a i get_file_contents

teraz pytanie:
jak zrobić, by nie zaśmiecić sobie serwera, kiedy każdy surfer będzie pobierał dowolne pliki. Inaczej: czy jest możliwość poinformowania serwera o ukończeniu pobierania pliku?

mój pomysł to jest taki, by co np. godzinę uruchamiała się aplikacja na serwerze, co by czyściła określony katalog...
ale wracam o pytania... czy można usunąć plik od razu po ukończeniu pobierania?
Roly
Jeżeli serwujesz pliki poprzez php, to możesz po wysłaniu ostatniego bajtu wpisać sobie do jakiegoś tymczasowego pliku informację że plik został pobrany.
Kicok
Jeśli pliki wysyłasz przez: echo file_get_contents( $plik_zip ); to możesz umieścić usuwanie pliku zaraz za tą instrukcją. Cała zawartość została już odczytana z dysku przez PHP i wysłana do serwera WWW, więc nie będzie już potrzebna.

PS. Radziłbym jednak stosować fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, feof" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, fread" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i fclose" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - szczególnie przy dużych plikach, których wczytanie w całości może zapchać pamięć.

PS2. Nie zapomnij o odpowiednim header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual dla plików zip.
borovsky
dzięki (zapomniałem, że PHP działa liniowo)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.