Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][postgresql] Zarządzanie użytkownikami z poziomu PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
BartekN
Witam,
Piszę małą aplikację Web w PHP 4 z bazą postgresql w której będę chciał zastosować zarządzanie użytkownikami którzy będą mieć dostęp do serwisu. Logowanie dla użytkowników opierać się będzie na sesji. Będą dwie grupy użytkowników tj:

- pełne prawa (zapis i odczyt danych)
- tylko odczyt danych z bazy

Polegać to będzie na tym że utworzone zostanie konto np. administrator, po zalogowaniu się na to konto użytkownik będzie mógł dodawać kolejnych użytkowników określając przy okazji czy będzie dany user mógł zapisywać wprowadzone dane do bazy czy też tylko będzie mógł odczytywać dane z bazy, co jest jak sądzę dla wszystkich logiczne.

No i teraz problem bo nie wiem jak to mam napisać, uczę się PHP i sobie postanowiłem napisać taką małą bazę danych książek.

Mógłby ktoś wskazać od czego zacząć i jak to ugryźć? Nie chcę gotowca bo chcę się nauczyć, a nie przepisać dany kod.

Pozdrawiam.
marcinlenkowski
Trochę dziwnie to opisałeś, chodzi Ci po prosu o uwierzytelnianie użytkowników i zabezpieczenie pewnych artów questionmark.gif
BartekN
Cytat(marcinlenkowski @ 13.03.2008, 19:23:14 ) *
Trochę dziwnie to opisałeś, chodzi Ci po prosu o uwierzytelnianie użytkowników i zabezpieczenie pewnych artów questionmark.gif

Nie do końca. Będą dwie rangi użytkowników: 1. administrator który może dodawać nowych użytkowników, dopisywać wpisy do bazy danych i je usuwać czyli pełna edycja danych 2. zwykły użytkownik który po zalogowaniu będzie mógł tylko i wyłącznie przeglądać zawartość bazy poprzez jej przeszukiwanie.
gino
Cytat
Mógłby ktoś wskazać od czego zacząć i jak to ugryźć? Nie chcę gotowca bo chcę się nauczyć, a nie przepisać dany kod.

Kwestie autoryzacji były na forum poruszane (właśnie zagadnienia jak to zrobić). Zgodzę się z antirsi, chcesz pokierowania w sprawie logowania czy napisania całości aplikacji ?

gino
BartekN
Cytat(gino @ 13.03.2008, 20:38:12 ) *
Kwestie autoryzacji były na forum poruszane (właśnie zagadnienia jak to zrobić). Zgodzę się z antirsi, chcesz pokierowania w sprawie logowania czy napisania całości aplikacji ?

gino

Nie wiem czy się rozumiemy winksmiley.jpg Nie potrafię napisać kawałka kodu który będzie odpowiadał za zarządzanie uprawnieniami użytkowników. Czyli stworzyć taki skrypt którego uruchomienie wygeneruje nam spis użytkowników, a obok każdego użytkownika będzie możliwość zaznaczenia opcji: 1. Pełne uprawnienia 2. Tylko do odczytu danych

Coś jak skrypty w phpBB by przemo gdzie każdemu zarejestrowanemu użytkownikowi można nadawać różne uprawienia…

BTW. Chyba jednak tutaj chodzi o autoryzację i po pierwszych minutach poszukiwań znajduję to co mnie interesuję. Jeśli nie będę potrafił sobie poradzić to pozwolę sobie zadać tutaj pytanie smile.gif

Dziękuje wszystkim za wskazówki o autoryzacji winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.