Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Złe typy zmiennych z danymi pobranymi z bazy.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomahawk
Witam!

Mam taki problem że pobieram sobie z bazy z różnych kolumn typu varchar, int itd. różne dane..

I teraz np. pobieram sobie jakąś liczbę z bazy (np.10 z kolumny int) i mam ją w zmiennej. Ta zmienna zamiast być typem integer to jest stringiem. W ogóle wszystkie dane oprócz NULL pobrane z bazy danych są stringami...

Czy da się jakoś zrobić aby te zmienne miały typy adekwatne do tego co w nich jest?
Czyli np. zmienna z liczbą 10-integer
zmienna z wyrazem 'krowa'-string itd...
kszychu
A skąd wiesz, że ta zmienna jest stringiem?
A jak zrobić by była integerem?... rzutować. (int)$zmienna
Roly
Polecam poczytać sobie ten artykuł. Pozdrawiam
tomahawk
Ten artykuł już czytałem i w niczym mi nie pomaga.

Cytat(kszychu @ 14.03.2008, 16:48:29 ) *
A skąd wiesz, że ta zmienna jest stringiem?
A jak zrobić by była integerem?... rzutować. (int)$zmienna

Sprawdzam przez gettype() i wiem że jest stringiem...

Ja nie chce zrobić żeby była integerem, tylko chce żeby miała taki typ jaki jest odpowiedni do przechowywanych danych...
(napisze jeszcze raz)
czyli:
1221 typ:integer
'sdafadsf' typ:string
23.23 typ:double

itd....
qrees
Cytat(tomahawk @ 14.03.2008, 17:05:47 ) *
Ten artykuł już czytałem i w niczym mi nie pomaga.

Sprawdzam przez gettype() i wiem że jest stringiem...

Ja nie chce zrobić żeby była integerem, tylko chce żeby miała taki typ jaki jest odpowiedni do przechowywanych danych...
(napisze jeszcze raz)
czyli:
1221 typ:integer
'sdafadsf' typ:string
23.23 typ:double

itd....

Najpierw piszesz, że nie chcesz żeby była integerem, a potem, że chcesz żeby 1221 miało typ integer... no to w końcu chcesz, żeby to były integery czy nie??
Roly
Eh mnie sie zawsze wydawało że PHP ma właśnie taką "zaletę" ze integer może być stringiem czy jakimkolwiek innym typem i na odwrót bez karkołomnych wyczynów jakich niejednokrotnie wymaga taka konwersja w C, pomijając oczywiście zużycie pamięci itp. Może napisz konkretnie do czego tego potrzebujesz to będzie nam łatwiej Ci pomóc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.