Witam
Pierwsze pytanie, mam nastepujace tabelki:
[ Users ]
IDUser - PRIMARY KEY
NazwaKonta
haslo
mail
imie
[ Messages ]
IDMessages - PRIMARY KEY
temat
tresc
IDUserNA
statusNA
IDUserOD
statusOD
)
Uzytkownicy beda mogli sobie przesylac wiadomosci i wymyslilem to w ten sposob ze wszystkie wiadomosci wrzucam do jednego worka i Nadawca(IDUserNA) widzisz u siebie wiadomosc w zakladce (wyslane) bo status statusNA jest ustawiony na (wyslana), odbiorca IDUserOD widzi wiadomosc w zakladce odebrane bo status statusOD ustawiony jest na (odebrana) jezeli obydwa statusy beda ustawione na (usunac) to wiadomosc zostanie usunieta z bazy. Niewiem czy w ten sposob powinno sie przesylac wiadomosci w portalach, jak
y ktos mogl to
zweryfikowac i naprowadzic mnie na dobra droge.
Drugie Pytanie, jak ma wygladac schemat bazy zeby rozwiazac problem zaproszen do grona znajomych ?
[ Invites ]
IDInvite - PRIMARY KEY
IDUserNA - nadawca zaproszenia
IDUserOD - odbiorca zaproszenia
[ Friends ]
IDUser1
IDUser2 i
)
Ja mam to rozwiazane w ten sposob zaproszenia sa przechowywane w Invites, tabelka bedzie sprawdzana pod katem IDUserOD czy ktos jest zaproszny i jezeli sie zgodzi to zapis i przyjacielstwie bedzie zapisywany w tabelce Friends.
Nie wiem czy dobrze mysle troszke namotalem z tym ale moze ktos zrozumie oco mi chodzi.
3 Pytanie, Jezeli wiem ze wiersz 'plec" moze przyjmowac tylko 3 wartosci kobieta meszczyzna, niepodano, to czy musze robic kolejna tabelke "sex" i z tymi wartosciami i referencja poloczyc czy da sie jakos inaczej to rozwiazywac ?.
Pozdrawiam i
Ogromnie z gory dziekuje za chec zrozumienia moich mysli i udzielenia odpowiedzi ..