Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z miniaturkami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bezkitu
Witam.
Na swojej stronie mam następujący kawałek kodu:

1. <?php if (file_exists('images/2/' . $product_info['products_image'])) { ?>
  2. <?php echo '<a href="' . tep_href_link('images/2/' . $product_info['products_image']) . '" rel="lightbox[roadtrip]" title="jakis tam text" >' . tep_image('images/2/' . $product_info['products_image'], $product_info['products_name'], 90, 90, 'hspace="5" vspace="5" border="5" bordercolor="#000000"') . '</a>'; ?>
  3. <noscript>
  4. <?php echo '<a href="' . tep_href_link('images/2/' . $product_info['products_image']) . '" target="blank">' . tep_image('images/2/' . $product_info['products_image'], $product_info['products_name'], SMALL_IMAGE_WIDTH, SMALL_IMAGE_HEIGHT, 'hspace="5" vspace="5"') . '</a>'; ?>
  5. </noscript>
  6. <?php }; ?>

ktory to wyswietla obrazek jezeli taki istnieje na serwerze. Problem polega na tym ze "miniaturka" tego obrazka jest poprostu pomniejszonym obrazkiem co przy 7-8 obrazkach na stronie powoduje bardzo dlugie ladowanie a to wplywa na nie wyswietlanie sie lightboxa (dziala dopiero po pelnym zaladowaniu strony. Chciałbym aby miniaturka byla generowana "w locie" i prowadzila dopiero do pelnego obrazu w lightboxie). Próbowałem już się bawić tym ale ze wzgledu na moja ograniczona wiedze php nie udalo mi sie sprawić aby cokolwiek z tych rozwiązań działało. Jeśli ktoś miał by jakis dobry pomysł i wiedzial jak to zrobic to był bym bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam.
daniel1302
Daj na samej górze strony
  1. <?php
  2. ?>

A na samym dole
  1. <?php
  2. ?>
nowotny
Generowanie miniaturek w locie to nie jest dobry pomysł... przy trochę większym ruchu zajeździsz serwer... Najlepiej jest stworzyć "fizyczne" miniaturki tych zdjęć i je wyświetlać.... szybko i bez problemów...
daniel1302
Niech ustawi buforowanie czyli ob_xxx() na niektóre elementy(na te co mają się ładować pierwsze)
nowotny
I co mu to da jeśli problem jest po stronie przeglądarki...?
bezkitu
dzieki za zainteresowanie tematem, raczej nie chodzi mi o buforowanie bo i tak i tak pozostaje ten niesmak dlugiego wczytywania, reczne robienie miniaturek niestety jest dosc uciazliwe poniewaz chodzi tu o duza ilossc zdjec patrzac na wszystkie podstrony i dosc czesta ich rotacje, poza tym dodawane sa czasem tez przez osoby ktorym ciezko by bylo wytlomaczyc o co chodzi z miniaturkami. Może więc jakis preloader ktory by jakos ladnie graficznie oznajmial o ladowaniu calego diva i dopiero po zaladowaniu wszystkich zdjec w tym divie pokazywal jego zawartosc, no ale to juz chyba java i pytanie na na to forum. Jesli jednak ktos wie co zastosowac to chetnie poczytam.
nowotny
Przecież od tego masz PHP żeby ręcznie miniaturek nie robić... napisz sobie skrypt który automatycznie zrobi ci miniaturki z już posiadanych zdjęć oraz taki który będzie robił miniaturki od razu przy wgrywaniu zdjęć na serwer... Na tym forum znajdziesz kupe przykładów do tego...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.