Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Modul na funkcjach czy klasach?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ylither
Witam.

Jestem amatorem samoukiem :/
Dlatego prosze o wyrozumialosc i nieodsylanie do FAQ i RTFM...
Zanim zabralem sie za napisanie tego posta uzylem "szukaj" i nie znalazlem odpowiedzi..

Popelnilem pare aplikacji i moj framework trci myszka (jest oparty na funkcjach),
i zabieram sie do przeprojektowania go i tu pojawia sie pytanie:

Czy pozostac przy funkcjach czy przejsc na klasy?

Mam zamiar wypusc nowe wersje swoich aplikacji (celem zwiekszenia ich wydajnosci - szybkosci) lecz nie posiadam dostatecznej wiedzy aby stwierdzic ktora metoda bedzie wydajniejsza. Niektore akcje w moich aplikacjach nie przekraczaja 3 polaczen z baza sql, ale przy np. raportach dochodzi nieraz do 90-150 zapytan i ich obrobki celem pokazania ich (niektore z tabel maja juz teraz po 30tys rekordow stad tez "chec" polepszenia wydajnosci, jak narazie nei zdarzylo sie aby akcja przekroczylo magiczne 30sek [przy ekstremalnym zapytaniu akcja wykonuje sie przy frameworku na funckjach w 10sek (serwer linuxowy - windows ~15sek)]).

Z gory dziekuje za pomoc.

ps
Owocnych Swiat Wielkiej Nocy smile.gif
bełdzio
zapoznaj się z OOP, samo "użycie klas" Ci nic nie da jeśli nie będziesz rozumiał po co je stosujesz i co z tego masz smile.gif
ylither
bełdzio rozumiem zasade programowania obiektowego, chodzi mi tylko o to czy taki zestaw bedzie wydajniejszy niz klasy.
Nie mam z tym doswiadczenia a wstepne testy jakie sobie robie wykazuja ze nia ma roznicy czy sa funkcje czy klasy. Dlatego pytam
ludzi z doswiadczeniem czy lepiej na klasach zbudowac modul polaczen z MySql czy tez bedzie to niepotrzebna strata czasu?

Cienki1980 done sad.gif
Cysiaczek
Jeśli głównym powodem, dla którego chcesz przepisać aplikację "na klasy" jest poprawienie wydajności aplikacji, to to nie ma najmniejszego sensu. Przepisz to dopiero, jeśli świadomie zechcesz skorzystać z ideii OOP, aby poprawić czytelność kodu i uczynić go bardziej logicznym.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.