Dzięki kolego za cenne wskazówki, ale będe pytał dalej:)
Cytat
- zdecydowanie zbyt dużo tutaj relacji jeden do jednego - patrząc na w tym momencie widzę, że bardzo ciężko będzie ci osiągnąć pewne funkcjonalności - generalnie zawartość tabeli dane_wojskowe, kandydat, dane_osobowe powinieneś połączyć w jedną tabelę
zgadzam się. relacja 1:1 faktycznie nic tutaj nie daje. Ale jednak nadal chciałbym rozdzielić tabele "kandydat" od tabeli "dane_kandydata" z racji tego że w "kandydat" przechowuje dane potrzebne do logowania i potem do mailowania do kandydata. to dobry pomysł?
Cytat
- źle zaprojektowane są tabele adresów: to wszystko możesz wrzucić do jednej tabeli + dodatkowo wykorzystując dodatkową tabelę "typ_adresow" relacji jeden do wielu (jeden po stronie typu, wiele po stronie adresy) przypiszesz określonemu adresowi jego typ czyli tymczasowy, korespondencyjny
- tabela wku pole adres - nie twórz pól wielowartościowych!
święta racja! Poprawione. przy okazji skorzystałem z tabli "adres" do podania adresu wku.
Cytat
- przy tego typu bazie danych zastanowiłbym sie czy nie wprowadzić dodatkowych tabel: miasta, województwa i ich klucze główne przypisać do adresów (dzięki temu w bardzo łatwy sposób będziesz mógł wygenerować statystyki dotyczące pochodzenia kandydatów). Więcej: można pokusić się o przypisanie miasta do województwa - wówczas jeszcze pełniejszy obraz będzie można wyciągnąć.
już wcześniej o tym myślałem. to pomoże przy generowaniu raportów
Cytat
- po co sztuczny klucz w dane_wojskowe? zrób wielopolowy klucz podstawowy z wykorzystaniem id kandydata oraz id wku - w końcu kandydat może należeć tylko do jednej wku
tego nie za bardzo rozumiem, ale rozwiązałem po swojemu. chyba nie najgorzej?
Cytat
- brak nazw relacji
- dałbym również nazwy indeksom
jakie są tego korzyści i jak potem z tego skorzystać? nigdy tego nie robiłem więc jak stosować nazewnicto?
Cytat
- brak konsekwencji na projekcie w typach pól: stosujesz raz VARCHAR(X) a raz VARCHAR
- brak konsekwencji w nazwach pół: czasami stosujesz nr_telefonu, a czasami skracasz i piszesz nr_kom - z projektu w miarę możliwości powinno jasno wynikać o co w polu chodzi
przypadek, poprawie
Poprawiony projektProszę o dalsze wskazówki i jeszcze raz dziękuje za te już otrzymane