Witam,
Problem 1
panowie problemy kodowania mysql były już poruszane wiele razy, jednak nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Sprawa wygląda następująco:
posiadam konto na forall.pl i linuxpl.com (vot.pl). W pełni działająca aplikacja przechowująca dane na serwerze mysql znajduje sie na serwerze forall i mam za zadanie przenieść wszystko na linuxpl.
Wersje serwerów:
forall - mysql 5.0.41
linuxpl - mysql 5.0.51a-log
jeżeli chodzi o kodowania to na obu serwerach ustawiam UTF-8 Unicode (general_ci), zarówno jeśli chodzi o ustawienia całej bazy, połączenia, tabel czy kolumn. Eksportuję za pomocą phpmyadmina bazę z forall do pliku db.gz (przy standardowych ustawieniach), następnie na koncie linuxpl importuję go przez phpmyadmina. Wszystko przebiega bez ostrzeżeń czy komunikatów, z tym że polskie znaki są zastępowane pojedynczymi pytajnikami "?". Sama aplikacja również działa poza tym że nie wyświetla dobrze znaków. Po wejściu do panelu administracyjnego i dodaniu np. newsa, polskie znaki są uwzględniane, czy gdy edytuję dane z pytajnikami i pozamieniam je na prawidłowe to zmiany zachodzą. Wszystkie pliki aplikacji również koduję w UTF-8 (zarówno kodowanie edytorów - eclipse, jak i nagłówki meta strony). Problem występuje więc gdzieś w momencie eksportu-importu danych przez phpmyadmina, bowiem wszystkie działania na danych na nowym serwerze przebiegają bez dodatkowych problemów. Ktoś coś może dopowiedzieć?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam