Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Tabele do spisu filmów itp.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
redeye
Witam

Dopiero zaczyna zabawę z bazami danych i mam taki problem bo nie wiem jak zaprojektować tabele do strony którą chcę zrobić, a raczej spisu filmów i gier.

Strona ta będzie dostępna dla 4 moich znajomych, każdy będzie miał swoje konto i będzie mógł dodawać swoje pozycje np. filmy, gry, itp.

Chciałbym też zrobić takie coś że oprócz dodania nazwy filmu/gry była też możliwość dodania linka np. do imdb.com lub gamespot.com Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
empuszek
Tak przykładowo:

tabelka users:
id|user|pass

tabelka dane:
id|nazwa|opis|data-dodania|typ|www|zdjecie|ocena

Jeśli jest coś niejasne to lepiej będzie jeśli poprosisz o przeniesienie tego do "Przedszkola" smile.gif
Albo się podszkolisz bo gotowego ci nie napisze smile.gif Musisz dojść do tego sam, a jak coś nie będzie działało to chętnie Ci pomogę.

Pozdrowienia, Michał
devurien
witam,

może nic konkretnego nie wniosę do Twego postu bo mój sympatyczny poprzednik nakreślił Ci mniej więcej o co chodzi:)

poleciłbym Ci aplikację: Dbdesigner na która sam ostatnio wpadłem. Tu masz linka: http://fabforce.net/dbdesigner4/ .
Opis na stronie. Jedno mogę zdradzić BARDZO ułatwia pracę !

jak coś wyskrobiesz to i ja z chęcią Ci pomogę - o ilę dam radę! smile.gif

pozdrawiam Cię.
redeye
Witam
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zrobiłem takie tabele:

users.sql
  1. CREATE TABLE `users` (
  2. `id` INT UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
  3. `users` CHAR( 20 ) NOT NULL ,
  4. `pass` CHAR( 20 ) NOT NULL ,
  5. PRIMARY KEY ( `id` )
  6. ) TYPE = MYISAM ;

dane.sql
  1. zapytanie SQL:
  2. CREATE TABLE `dane` (
  3. `id` INT UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
  4. `typ` INT NOT NULL ,
  5. `nazwa` TEXT NOT NULL ,
  6. `data` DATETIME NOT NULL ,
  7. `opis` LONGTEXT NOT NULL ,
  8. `link1` TEXT NOT NULL ,
  9. `link2` TEXT NOT NULL ,
  10. `wpos` INT NOT NULL ,
  11. PRIMARY KEY ( `id` )
  12. ) TYPE = MYISAM ;

Teraz mam pytanie co do wpisu 'wpos', chcę aby ten wpos wypisywał liczbę ilu użytkowników ma daną pozycje i nie wiem dokładnie jaki typ mu nadać INT czy TEXT, czy zrobić osobą tabele na to? Chciałbym aby na spisie było coś takiego że obok nazwy pozycji wyświetlała się liczba ilu użytkowników posiada daną pozycje a po kliknięciu w tą cyfrę wyświetlały się konkretne osoby.
Starsep
W zależności od tego czy chcesz tylko liczbę użytkowników czy nazwy użytkowników.
Jeśli liczba to Integer, jeśli jacy użytkownicy to byś musiał zrobić osobną tabelę...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.