Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połączenie poprzez MySQL Administrator
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Miklosz
Od jakiegoś czasu korzystam z narzędzi dostępnych na mysql.com, tzn. MySQL Administrator, Query Browser itp.
Niestety, gdy próbuję się połaczyć z jednym z serwerów wciąż otrzymuję komunikat o błędzie #2003 (Can't connect to MySQL server on 'xxx' (10061)Could not connect.)
Jak wchodzę poprzez phpmyadmina nie ma problemów, user dla hosta % jest, hasła są poprawne... zgaduję, że może chodzić o zablokowanie połączenia poprzez TCP/IP. phpmyadmin łączy się via UNIX socket

Jak temu zaradzić? Mam dostęp do serwera (do plików) i do terminala, ale nie wiem za co się zabrać winksmiley.jpg
nevt
w oknie połączenia obok adresu hosta masz port na którym nawiązywane jest połączenie. domyślnie 3306. prawdopodobnie jest on zablokowany. możesz się zwrócić do administracji serwisu o odblokowanie tego portu. jeżeli się nie zgodzą - pozostaje phpmyadmin....
Miklosz
"możesz się zwrócić do administracji serwisu" ... jak już wspomniałem mam pełen dostęp do tego serwera, więc nie muszę się do nikogo zwracać winksmiley.jpg baza NA PEWNO chodzi na porcie 3306... nie wiem czy jest zablokowany, raczej nie, jak to sprawdzić/skonfigurować??
nevt
Cytat
jak już wspomniałem mam pełen dostęp do tego serwera, więc nie muszę się do nikogo zwracać
może ja nie potrafię czytać po polsku, ale wg mnie w pierwszym poście nigdzie o tym nie wspomniałeś... (dostęp do plików i do terminala to nie to samo co pełen dostęp...) cóż, napisz coś więcej (wersja serwera www, MySQL, system operacyjny itp.) ... nie masz w systemie / sieci jakiegoś antywirusa / antytrojana / firewalla / routera który może blokować ruch na tym porcie?
co do sprawdzenia konfiguracji... sprawdz w my.ini czy masz wpisy:
Kod
[client]
port=3306

[mysqld]
port=3306

questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.