Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z autoinkrementacja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mati23
witam jestem tutaj nowy tak wiec prosze o wyrozumialość:)
Problem moj jest następujący stosuje autoinkrementacje wszystko jest ok tylko, ze po wykasowaniu rekordu o ID=10 nastepny, który dodaje jest 11 a nie 10 czy jest na to jakis sposób.
pozdrawiam
Crozin
Temat poruszany już chyba setny raz w sieci...

najprościej mówiąc - daruj sobie takie coś. same wady płynęłyby z takiego rozwiązania.
mati23
a co propnujesz w przypadku kopiowania z tabeli do tabeli gdzie wykorzystuje ID. Wazne jest dla mnie aby rekord z ktorego kopiuje dane do drugiej tabeli zawsze mialo to samo ID. Byc moze mysql posiada funkcje o której nie wiem, która umożliwia powiazanie(skopiowanie) do rekordu ktory mnie interesuje obecnie wykorzystuje skrypt niezbyt doskonaly ze wzgledu na inkrementacje.

Aby wytlumaczyc to wyglada to tak sa 2 tabele A i B i w obu znajduje sie pole z "Imie" jezeli dodam lub usune to w A to w B rowniez wykona zmiane.
woj_tas
Cytat(mati23 @ 1.04.2008, 20:50:44 ) *
Aby wytlumaczyc to wyglada to tak sa 2 tabele A i B i w obu znajduje sie pole z "Imie" jezeli dodam lub usune to w A to w B rowniez wykona zmiane.

No i w czym problem? Podaj dokładny przykład.
mati23
problem jest taki, ze moja wiedza jest nie wystarczajaca aby sobie z tym poradzic

Dokladnie tak jak napisalem mam 2 tabele z klientami jedna to "Klient-1" a druga to "Klient-2" z tym, ze program na którym pracuje obsluguje tylko "Klient-1" a "Klient-2" jest obsługiwana przez drugi program. W jaki sposób aktualizowac dane w tabeli "Klient-2" (nie bede tutaj wymienial wszystkich danych) ale niech bedzie to Nazwisko, wykonujac to w programie ktory obsluguje tabele z "Klient-1" sprawa również dotyczy dodawaniem i usuwaniem klientow w tej tabeli?

Dodam, ze tabele sa w jednej bazie.

Ale namieszalem:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.