Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] czas systemowy + czas lokalny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grzegorz80
czy jest jakas funkcja PHP ktora zwroci czas lokalny z czasu systemowego?

mam zmienna w postaci $czas=1207165411; odczytaną za pomocą funkcji filemtime(); po rozkodowaniu za pomocą funkcji date(),

$czas=date("F-d-Y H:i:s",$czas); otrzymuję czas systemowy,

1. Jest moze jakas inna funkcja ktora zwracałaby czas lokalny i jak jej uzyc?
2. Dlaczego w przypadku przerwy w zapisie "F-d-Y_H:i:s" wyswietlana jest tylko jego pierwsza część tzn. sama data bez godziny, daodam że zmienna czas mam wstawioną do "title" w linku "a href="
Kicok
Cytat
2. Dlaczego w przypadku przerwy w zapisie "F-d-Y_H:i:s" wyswietlana jest tylko jego pierwsza część tzn. sama data bez godziny, dodam że zmienna czas mam wstawioną do "title" w linku "a href="

Bo powinno sie pisać: <a title="jakiś tytuł" a nie: <a title=jakiś tytuł

Co do punktu pierwszego to będziesz musiał zapytać się użytkownika jaka strefa czasowa mu odpowiada, zapisać to w cookie i przy każdym kolejnym wyświetleniu strony ustawiać date_default_timezone_set" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na podstawie tego ciacha.
grzegorz80
date_default_timezone_set("Europe/Warsaw");

dokładnie o to chodziło, dzięki:) lepsze takie ustawienie czasu niż czas serwera niewiadomo gdzie;) oczywiscie chodzi o to aby data wyswietlana pokrywała sie z data zapisana w pliku tekstowym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.