Ostatnio postanowiłem napisać swojego CMSa (jako że nie było gotowego który by mi odpowiadał). Zaprojektowałem już bazy, klasy od obsługi użytkownika, wyświetlania newsów/artykułów i jeszcze miliona innych rzeczy

Jednak gdy już prawie wszystko miałem rozrysowane to pojawił się (ogromny dla mnie) problem...
Jak zaprojektować szkielet strony aby wszystko miało ręce, nogi i dało się w późniejszym czasie rozwinąć.
Początkowo mój kod wyglądał mniej więcej tak:
index.php
<?php include ('config.php'); include ('include/db.class.php'); include ('include/main.class.php'); $obj_baza = new c_dbClass($host,$user,$pass,baza); $obj_main = new c_main($obj_baza); $obj_main->main();// po prostu aby nie robić bałaganu przenosiłem się do klasy main... (jednak pewnie przez to wychodził większy bałagan) ?>
W klasie main miałem różne funkcje etc.
Na podstawie url ładowałem odpowiednią klase np. przy
Kod
/index.php/news/
używałem klasy od newsów itd.Prawie każda klasa wymagała obsługi bazy i cache więc przekazywałem te dwa obiekty podczas tworzenia nowej klasy.
W pewnym momencie pisania widziałem że to wszystko nie trzyma się kupy i z pewnością nie będzie łatwo rozszerzyć mojego CMSa o dodatkowe moduły etc.
Tutaj pojawia się moje pytanie

Pozdrawiam.