Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] błąd ze znakiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PawelC
hej smile.gif
Straciłem już pomysły, mam kod w js w którym jest linijka taka
  1. var pskqnwtoe724='"';

i pomiędzy apostrofami jest cudzysłów i w php wywala mi error, jak zrobić aby ten znak pozostał a skrypt nie wywalał błędu? Jak go usune to skrypt nie działa, wszystko pieknie działa jak wstawie kod w plik html ale jak użyje tego skryptu przy tworzeniu podstron w php to mi wywala error
Piniek
a moze encje tego znaku ;]
PawelC
Dodałem ale nic to nie dało
Piniek nic to nie dało, wyświetla mi " albo " zależy co zastosuje
Piniek
moze to kodowac a potem odkodowywac funkcja php ? ;]

EDIT: cofam po głebszym przemysleniu pomysł bezsensu ;]
Lejto
a tak
  1. var pskqnwtoe724='.".';

happy.gif
PawelC
No tak tylko czy jest sens kodować a później odkodować to? W sumie możesz mi dać jakieś wskazówki jak to zrobić.

Lejto nic nie dało.
marcio
W js nie laczy sie znakow za pomoca + a nie . questionmark.gif
l0ud
Pokaż fragment skryptu który wypuszcza ten JS. Jak myślę masz coś takiego:

1. <?php
  2. echo "var pskqnwtoe724='";";
  3. ?>

ja bym zamienił na takie coś:

1. <?php
  2. echo 'var pskqnwtoe724='"';';
  3. ?>
PawelC
To jest skrypt który tworzy podstrone html taką jaką chce, i chcę aby automatycznie wstawił mi ten skrypt js do tej podstrony html.
Podstrona jest tworzona przy pomocy fopen a cały kod podstrony + ten skrypt js jest w jednej zmiennej. W tej zmiennej normalnie piszę kod html bez print etc... tylko zamiast cudzysłowia wstawiam apostrofy, a w tym kodzie niemoge zamienić tego cudzysłowiu na apostron bo wywala error podczas tworzenia podstrony.
l0ud
Czyli jak w końcu? Trzymasz całą podstronę w zmiennej - wpisujesz ją w skrypt, czy pobierasz z pliku? Nie jest raczej możliwe wystąpienie błędu skryptu przy używaniu fopen i fread cokolwiek by w wczytywanym pliku było...
PawelC
całą strukturę podstrony mam zapisaną w zmiennej razem z tym kodem js. Podczas generowania powstaje nowy plik html a w nim jest zapisywana cała zawartość zmiennej. Ona jest wpisana w skrypt a treść podstrony jest z formularza. Wszystko działa oprócz tego kodu js, jak go usunę działa skrypt, a jak zostawię go z tym cudzysłowem to nie działa.
l0ud
Jeżeli deklaracja zmiennej zaczyna się i kończy na ", musisz w innych miejscach (gdzie chcesz dodać ", w tym przypadku w kodzie js) każde " poprzedzić backslashem \

Czyli powinno to wyglądać tak:
Kod
var pskqnwtoe724='\"';
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.