Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache i router - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maciekbjw
Witam. Mój problem polega na tym, że jeśli podaję komuś publiczny adres IP, to wyświetla się panel administracyjny do konfiguracji routera, zamiast zawartość katalogu apache. Tak samo na windowsie jak i na linuksie. Czyli przykładowo, mam w /home/user/var/www/strona.php i jeśli wpisuję localhost to działa ładnie... tak samo na Webservie czy tam Krasnalu. Natomiast jeśli podaję publiczny adres IP to wyskakuje okno do konfiguracji routera. Czy można w jakiś sposób to zmienić? Dodatkowo podam, iż korzystam z Neostrady a mój router to Request. Proszę o odpowiedź.
isso
Musisz przekierować porty na routerze na komp w którym masz zainstalowanego apacha smile.gif musi działac smile.gif
Maciekbjw
Tyle to i ja wiem... problem w tym że nie wiem jak to zrobić. Mógłbyś mi pomóc?
isso
Hmm wejdź w panel routera i znajdź DMZ albo coś zwiazanego z FOWARDING smile.gif i tam powinno byc smile.gif w zasadzie powinno to być wyraźnie napisane smile.gif
miooodek
podaj model urządzenia
Maciekbjw
http://www.uno.pl/t_12481/art514cx/
To ten model.

Screen:

http://img142.imageshack.us/img142/5306/routerny3.jpg

Prosze o pomoc. biggrin.gif

//edit

Gdy wchodzę w "Miscellaneous Configuration" to jest tam
DMZ - nieaktywne
DMZ HOST IP - [puste okienko]
isso
Pokaż co jest w Virtual Serves, Bridge Filtering i Route Table
miooodek
otowrz zakladke virtual server i daj screen
Maciekbjw
Prosze:
http://img240.imageshack.us/img240/2675/bgfsu7.jpg
miooodek
ok, teraz potrzebne jest ip twojego komputera wewnątrz sieci lan, i porty których uzywa apache,

obawiam sie ze zakresy mogą nie dzialac na tym routerze(moge sie mylic), ale poszukaj tych danych, i jakbys nie wiedzial co i gdzie to w host ip address podajesz swoje ip, a w portach poprostu porty ktore chcesz udostepnic na zwenątrz sieci
Maciekbjw
Jak wiemy strony WWW to port 80, ale skoro router na nim nasłuchuje, to jak mogę go przekierować na 80? Poza tym, gdy to przestawię to w jaki sposób będę miał dostęp do konfiguracji routera?
miooodek
gdy to przestawisz na port 80, strony z twojego serwera będą widoczne na zewnątrz twojej sieci, router służy do łączenia sieci, w twoim przypadku jest to lan i wan
isso
ale wewnatrz sieci będziesz normalnie się łączył z routerm przez jego ip i każdy inny użytkownik w Twojej sieci tak samo... ewentualnie bedzie wpisywał bezpośrednio Twoje IP, aby wywołać serwer smile.gif
Maciekbjw
Podałem w tym virtual server kolejno
80 - 80 - 80 i moje IP i nic...
miooodek
zapisz, uruchom ponownie....
Maciekbjw
zapisalem, uruchomiłem. teraz jak podaję IP to biała strona. Apache mam właczony i tez nic..
Co robić?

//edit
a nie, sorry biggrin.gif bo przecież przy restarcie IP mi się zmieniło. Podaję IP i wyskakuje okno routera...
miooodek
pokaz ten wpis, do routera
Maciekbjw
Typ portu TCP/IP
Wszystkie porty: 80
no i IP publiczne podałem...
isso
ale to masz swoje ip podać ;-)
miooodek
popatrz czy firewall czegos nie blokuje
Maciekbjw
No podałem to, które wywala na mojeip.org winksmiley.jpg
isso
nie....! masz podać mu Twoje IP sieciowe... tj np.(najczesciej) 192.168.x.x możesz je znaleźć w detalach twojego połaczenia sieciowego ;-)
miooodek
Cytat(isso @ 6.04.2008, 22:48:34 ) *
ale to masz swoje ip podać ;-)

słusznie, zagapilem sie, a tez nie powiedzialem wczesniej ktore ip ma podac biggrin.gif, ale skoro ma adsl, to myslalem ze to logiczne biggrin.gif

start -> uruchom -> cmd -> ipconfig /all
Maciekbjw
Dobra dzięki wam obydwu za chęci i pomoc, nie działa póki co, jak będę miał więcej czasu to postaram się koło tego podłubać. Pozdrawiam.
isso
lol... zawsze myslalem smile.gif ze przekierowanie portów to jedna z najprostszych i bardo przydatnych rzeczy smile.gif co sie okazuje ;-) mogłem sie mylić ;-)

a to faktycznie było logiczne, że ma podać swoje wewnętrzne IP smile.gifsmile.gifsmile.gif inaczej biggrin.gif jak podaje swoje zewnetrzne i restartuje routa w neostradzie haha.gif to wiadomo co sie dzieje ... loool
miooodek
wiesz... powiem tak, mialem kiedys router neostrady jakis sagem... i za nic nie moglem ustawic na nim forwardowania, na liveboxie(tez sagem) juz bylo spoko, ale oba poszly w kubel, wydalo sie te 200zl tongue.gif i kupilo pozadnego linksysa, wszystko gra i swieci biggrin.gif
isso
tak to jest... przypuszczalnie te sagemy to były najtańsze routery jakie dało rade dostać z wi-fi ;-) sagem zaoferował stworzenie takich za 15 zł ;-) i Neostrada rozdaje je za darmo smile.gif smile.gif smile.gif do abonamentu smile.gif i do tego piszą, że warte są XXX zł smile.gif co jest gówno prawdą smile.gif

a poza tym, skoro jest możliwość przekierowywania portów to powinna ona działać smile.gif i przypuszczam, że tak jest smile.gif tylko koledze nie chce sie/boi sie kombinować
Cysiaczek
+10 Do poziomu ostrzeżeń za: brak znaczników i umieszczenie tematu w złym dziale (nie jesteś nowym użytkownikiem, więc powinieneś znać zasady).

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.