Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja kodowania w phpmyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Witam
Mam pytanie, czy da się jakoś skonfigurować parametr: "System kodowania znaków dla MySQL".
Problem taki, że próbuje przenieść forum z jednego serwera na drugi ale jest jak zawsze problem z kodowaniem znaków.

Muszę forum przenieść na lokalny serwer postawiony na moim kompie.
Oto zrzutu 1 strony PHPMyAdmina z starego serwera na Home.pl i serwera localhost

Serwer na moim kompie:

Serwer w necie na home.pl

Przykładowa struktura tabeli w serwerze home.pl

Jak sobie z tym poradzić? Jak zmusić local hosta żeby używał Latin2 nie utf8 jako System kodowania znaków dla MySQL?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
doman78
A nie pomaga zapytanie?

Kod
    SET NAMES utf8

Bo co do konfiguracji lokalnej to raczej musiałbyś mieć dostęp do pliku my.ini

Pozdrawiam,
Doman
no chodzi o to ze mam dostęp do pliku my.ini ale tam z tego co widzę to można ustawić tylko jakie ma być domyślne kodowanie itp.

a co do set names przed każdym zapytanie to nie chcę takich półśrodków bo to daremnie będzie obciążać serwer, a chce właśnie tego uniknąć po to w ogóle robię te konwersje
jeśli chodzi o dodanie do każdego polecenia utworzenia tabeli w pliku zrzutu info o kodowaniu to też to będzie trochę skomplikowane bo plik zrzutu waży jakieś 200 MB, a ciężko taki plik otworzyć w jakimkolwiek edytorze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.