Cytat(nevt @ 16.04.2008, 22:28:04 )

przyjacielu sedziwoj ...
Na pewno nie przyjacielu, na takie miano trzeba zasłużyć.
Cytat
kolega di@blo umieścił temat w dziale MySQL a nie PostgreSQL ... poza tym nigdzie nie napisał, ze che używać full text search na polach typu text ...
To była tylko sugestia, taka wstępna, nic nie miała do dalszej wypowiedzi, ani jej nie rozwijałem, po prostu napomknąłem o innych rozwiązaniach.
Cytat
a co ty dałeś ? korektę do ORDER BY ... naprawdę rozbawiłeś mnie

I ta korekta robi to co Twoje wspaniałe rozwiązanie, robi to szybciej, więc nie jestem pewien z czego to rozbawianie. Bo chyba nie zwróciłeś nawet uwago co ta korekta robi, a robi sporo.
Więc radzę przetestować to co napisałem z różnymi mnożnikami i sumą trafności innych warunków, niż nabijać się z czegoś czego nawet nie zrozumiałeś.
P.S.
Zobaczyłem literówkę, bo miało być waga, ale nie będę zmieniać aby nie poszły domysły o manipulacji.
Ogólnie to wgląda tak, dopowiadam jakby ktoś nie zrozumiał
ORDER BY (<nazwa kolumny> = <wartość>) * waga1 + (<nazwa kolumny2> LIKE <wartość2>) * waga2... itd.
Ponieważ porównanie daje 0 lub 1 mamy dwie wartości, możemy użyć ilości wystąpień słowa wtedy mamy też brane pod uwagę ilość wystąpień, możliwości jest sporo, ważne w tym jest to żeby właśnie użyć ORDER BY nie na wartościach bezpośrednio, a na pewnie przetworzonych.