Rozmawiałem ostatnio ze znajomym ,który chciał żebym mu coś tam zrobił, stronę w PHP itd, jako, że trochę się na tym znam to przeszliśmy do omawiania szczegółów i w pewnym momencie mówi mi, żeby chciał mieć coś takiego, żeby nawiązać stałe połączenie z serwerem i gdy coś się zmieni to ma to się pokazać na stronie - konkretnie chodziło o wykres.
Chodziło mu o takie coś
- w momencie uruchomienia strony wysyłanie jest przez xmlHttpRequest żądanie, które trwa przez cały czas działania strony
- cały czas są dosyłane wyniki i prezentowane na stronie w postaci wykresu
- powiedział, że się z tym gdzieś na jakiejś stronie spotkał i że to było na 100% PHP + JS (ale niestety źródła, odnośnika nie znam)
Ja trochę się na tym znam, ale specjalistą nie jestem, miałem do czynienia z AJAX-em, ale czegoś takiego nie spotkałem, na to co wiem i jak to rozumiem działanie ajaxa wydaje mi się to niemożliwe - ale może za mało wiem i niezbyt to wszystko rozumiem.
Stąd moje pytanie - czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego w AJAX-ie (a dokładniej za pomocą PHP i JS) , żeby dostawać wyniki z serwera bez czasowego odpytywania go (czyli bez funkcji która by się uruchamiała co ileś sekund) czyli na zasadzie, że jak się coś na serwerze zmieni to wysyłam do przeglądarki i to od razu widać