Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP5 nie widzi MySQL 5.0
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
onlyX
Witam!

Zainstalowałem Apache 2.2 + PHP5 + MySQL 5.0 z tym, że na podstawie wskazówek do poprzednich wersji i na dodatek serwer i baza nie jako usługi a uruchamiane ręcznie.

W trakcie instalacji wynikł problem z bazą danych, mianowicie PHP, a mianowicie phpMyAdmin zgłasza błąd:
  1. nie udało się załadować modułu mysql,
  2. proszę sprawdzić konfigurację PHP

wskazane miejsce w dokumentacji mówi o bibliotece php_mysql.dll jednak ten plik znajduje się w katalogu php5 i nie wiem czy źle zainstalowałem MySQL'a, PHP czy jeszcze gdzieś zrobiłem błąd. Baza poprzez mysql.exe działa poprawnie.

Macie jakieś pomysły? Bo mi już brakuje pomysłów.

Przy okazji: jak już wspomniałem, że uruchamiam wszystko ręcznie, bo nie chcę by usługi pracowały w tle kiedy ich nie potrzebuję, ale uruchamianie i zatrzymywanie trochę trwa. Używacie jakichś plików wsadowych do tego?
NoiseMc
W php.ini odkomentuj:
Kod
;extension=php_mysql.dll

Pamietaj o dodaniu sciezki do php.ini do rejestru w Windzie:
Cytat
As of PHP 5.2.0, the following registry locations are searched in order: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PHP\x.y.z\IniFilePath, HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PHP\x.y\IniFilePath and HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PHP\x\IniFilePath, where x, y and z mean the PHP major, minor and release versions.
Sedziwoj
Cytat(onlyX @ 1.05.2008, 02:05:25 ) *
Przy okazji: jak już wspomniałem, że uruchamiam wszystko ręcznie, bo nie chcę by usługi pracowały w tle kiedy ich nie potrzebuję, ale uruchamianie i zatrzymywanie trochę trwa. Używacie jakichś plików wsadowych do tego?

Ja mam na usługach normalnie, jak stwierdziłem, że mi w pracy ram'u brakuje to ustawiłem domyślnie usługę jako "Ręcznie" i włączam kiedy mam korzystać, problem jest tylko jak zapomnę, lub inni coś chcieli sprawdzić ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.