Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zwraca ďťż
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Cr3dO
Witam

Klasa mi zwraca taki string jak w temacie ( ďťż )

Nie programuje w PHP ale w innym jezyku tak i pisalem ja na logike.
Jest konstruktor, etc.

co jest zle?

1. <?php
  2. class DataBaseNavigator {
  3. function DataBaseNavigator () {
  4. mysql_connect (&#092;"localhost\",\"root\",\"\");
  5. mysql_select_db (exampledatabase);
  6. $query = &#092;"SELECT cast FROM polltable\";
  7. $execute = mysql_query($query);
  8. return $execute;
  9. }
  10. }
  11. ?>
franki01
Takie znaczki pojawiają się, jak plik zapisuje się w notatniku w kodowaniu UTF-8 smile.gif Innej przyczyny nie widze. A tak btw. nazwe bazy danych wez w '...'
PawelC
zmień kodowanie pliku na utf-8 bez bom. Najlepiej ściągnij sobie program notepad++ i nie będziesz miał problemów z kodowaniem, zanim zaczniesz cokolwiek w nim pisać to weź z menu u góry Format/Kodowanie utf-8 bez bom
Sadu2
Może to wina złego kodowania?
EDIT:

O koledzy mnie wyprzedzili smile.gif
Cr3dO
ej kurde posta napisalem z 3 minuty temu smile.gif

Dzieki za super szybka odpowiedz, zaraz dostosuje sie do Waszych zalecen

[edit]
Nie dziala, nadal mam ten string sad.gif
franki01
Z jakiego edytora tekstowego korzystasz? Jezeli to jest notatnik, to sprobuj zapisac w jakims innym (np. kED - nieduzy rozmiar i dosc ciekawy smile.gif).
Cr3dO
Cytat(franki01 @ 3.05.2008, 13:45:47 ) *
Z jakiego edytora tekstowego korzystasz? Jezeli to jest notatnik, to sprobuj zapisac w jakims innym (np. kED - nieduzy rozmiar i dosc ciekawy smile.gif).

Na razie pisze pod EditPlus, biore save as... encoding UTF-8 i lipa sad.gif

A tak korzystam z PDT pod eclipsem
franki01
Ojej smile.gif Uzyj innego kodowania, bo wlasnie przez utf-8 moze tak sie dziac. W notatniku przy zapisie w utf-8 te znaczki wyskakują, wiec moze tutaj jest tak samo. Jezeli dalej tak bedzie, to moze inne includowane pliki są zapisane w utf-8 i przez nie takie cos wyskakuje.
Cr3dO
Cytat(franki01 @ 3.05.2008, 13:52:13 ) *
Ojej smile.gif Uzyj innego kodowania, bo wlasnie przez utf-8 moze tak sie dziac. W notatniku przy zapisie w utf-8 te znaczki wyskakują, wiec moze tutaj jest tak samo. Jezeli dalej tak bedzie, to moze inne includowane pliki są zapisane w utf-8 i przez nie takie cos wyskakuje.

co chwile inaczej sad.gif

wpisalem ten zmodyfikowany kod

1. <?php
  4. mysql_connect(&#092;"localhost\",\"root\",\"\");
  5. mysql_select_db(exampledatabase);
  8. return $execute;
  9. }
  10. }
  11. ?>

zapisalem jako UTF-8 zwraca : 戼⁲㸯㰊㹢慆慴牥潲㱲戯㨾†慃❮⁴獵⁥畦据楴湯爠瑥牵慶畬⁥湩眠楲整挠湯整瑸椠戼䐾尺䕓坒剅彜佒呏䑜瑡䉡獡乥癡杩瑡牯瀮灨⼼㹢漠楬敮㰠㹢㰵戯㰾牢⼠ਾ
zapisalem jako Unicode nic nie zraca ;\
franki01
Cytat(Cr3dO @ 3.05.2008, 13:57:05 ) *
co chwile inaczej sad.gif

Od początku piszę, że utf-8 jest złe smile.gif Zapisz w iso-8859-2 albo podobnym. Unicode to jest prawie to samo, co utf-8, tylko że Unicode jest rodziną wszystkich utf-* (utf-8, utf-4, itp).
Cr3dO
Cytat(franki01 @ 3.05.2008, 14:00:47 ) *
Od początku piszę, że utf-8 jest złe smile.gif Zapisz w iso-8859-2 albo podobnym. Unicode to jest prawie to samo, co utf-8, tylko że Unicode jest rodziną wszystkich utf-* (utf-8, utf-4, itp).

Po zmianie mam 戼⁲㸯㰊㹢慆慴牥潲㱲戯㨾†慃❮⁴獵⁥畦据楴湯爠瑥牵慶畬⁥湩眠楲整挠湯整瑸椠戼䐾尺䕓坒剅彜佒呏䑜瑡䉡獡乥癡杩瑡牯瀮灨⼼㹢漠楬敮㰠㹢㰵戯㰾牢⼠ਾ

rece opadaja mi juz smile.gif

moe klasy php musze jakos inaczej wykonywac?

napisze jak mam

mam serwer lokalny ( webServ 2 ) i sciezke do niego

d:/SERWER/_ROOT

W katalogu _ROOT plik DataBaseNavigator.php z trescia :

1. <?php
  4. mysql_connect(&#092;"localhost\",\"root\",\"\");
  5. mysql_select_db('exampledatabase');
  8. return $execute;
  9. }
  10. }
  11. ?>

zapisany iso-8859-2, odpalam plik http://localhost/DataBaseNavigator.php i mam 戼⁲㸯㰊㹢慆慴牥潲㱲戯㨾†慃❮⁴獵⁥畦据楴湯爠瑥牵慶畬⁥湩眠楲整挠湯整瑸椠戼䐾尺䕓坒剅彜佒呏䑜瑡䉡獡乥癡杩瑡牯瀮灨⼼㹢漠楬敮㰠㹢㰵戯㰾牢⼠ਾ

[EDIT]
a teraz mam : Fatal error: Can't use function return value in write context in D:\SERWER\_ROOT\DataBaseNavigator.php on line 5
franki01
Wszystko raczej jest robione dobrze. Wydaje mi sie, ze to wina edytora (bo watpie ze serwera). Ten problem jest dosc dziwny i raczej nic innego mi nie przychodzi do glowy, jak sprawdzenie innego edytora tekstowego...
Cr3dO
Cytat(franki01 @ 3.05.2008, 14:37:14 ) *
Wszystko raczej jest robione dobrze. Wydaje mi sie, ze to wina edytora (bo watpie ze serwera). Ten problem jest dosc dziwny i raczej nic innego mi nie przychodzi do glowy, jak sprawdzenie innego edytora tekstowego...

Juz sobie poradzilem z pomoca jednego kolegi z forum smile.gif

Tak czy siak dzieki za spedzony czas na grzebaniu

pozdrawiam
puchol
to chyba dobrze by było napać rozwiązanie, żeby inni później się nie męczyli
PawelC
Mój post oznaczony na czerwono smile.gif to była kwestia kodowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.