Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Odczytywanie wartości zawsze w określonej formie z mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Azer
Chciałbym się dowiedzieć jak mysql zwraca mi wynik to jak zrobić:

1. Aby zawsze odczytywało i zwracało wynik z 2 miejscami po przecinku

2. By zamiast kropki był przecinek ;D

Pozdrawiam
webdice
Wszystko znajdziesz tutaj.
Azer
jeśli dobrze popatrzyłem to do długości ciągu użyję funkcji CHAR_LENGTH
tylko jak to w praktyce zastosować?
webdice
  1. SELECT `field` FROM `table` WHERE LENGTH(SUBSTRING_INDEX(`field`, '.', -1)) = 2
Azer
Kurcze bo ja w jednym zapytaniu wiele danych "biorę", czyli daje * gdzie jest wiele danych.
Jak to odczytać żeby za pomocą tego zapytania tylko mi odczytało wg ów formatu jedno pole?
phpion
Kolego ~poxrimex: na pewno przyda ci się funkcja number_format" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem co chcesz osiągnąć - sformatować liczbę do 2 miejsc po przecinku i zamienić separator z kropki na przecinek. Jeśli tak to:
  1. <?php
  2. echo number_format(1.2345, 2, ',');
  3. ?>
Azer
no tak, ale gdzie w tym co podałeś podać zmienną ciągu?

Chodzi mi bo mam na stronce ocenianie artykułów, i mam w mysql taką strukturę:

Sumawszystkichglosow i iloscglosow

nastepnie za pomocą skryptu php obliczam średnią artytmetyczną (sumawszystkichglosow/iloscglosow),
lecz czasem wiadomo albo zwraca liczbe całkowitą albo liczbę zmiennoprzecinkową, czasem dłuższą niż 2 miejsca po przecinku. Ja chciałbym ażeby zawsze były 2 cyfry po przecinku. A na dodatek jest kropka zamiast przecinka smile.gif.

Czyli jak np średnia:

5.1222 to chciałbym 5,12

jeżeli 10 to 10,00

itd itd

Proszę o pomoc i pozdrawiam

Gdy daje takie coś:

1. <?php
  2. echo number_format($sredniaglosow, 2, ',');
  3. ?>

funckja wywala błąd o złym argumencie dla funkcji ;/
phpion
Cytat(Azer @ 4.05.2008, 20:49:43 ) *
funckja wywala błąd o złym argumencie dla funkcji ;/

Może zabrzmi to głupio ale... może w takim razie podaj argument o poprawnym typie? Musisz tam podstawić liczbę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.