Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zapis do txt - dopisanie tekstu na początku pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kleszcz12
Witam, jakiego parametru użyć, aby przy zapisie do txt tekst był dopisywany na początku pliku, bez kasowania zawartości, używałem "a", ale wtedy dopisuje na końcu pliku

Pozdr.
sniezny_wilk
RTFM: fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual np 'w' lub 'w+', w Twoim przypadku: 'x'
kleszcz12
'w' Otwiera tylko do zapisu; umieszcza wskaźnik pliku na jego początku i obcina plik do zerowej długości. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
sniezny_wilk
a 'x' sprawdzałeś ?
kleszcz12
x:

Warning: flock(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/KONTA/WWW/PREMIUM/j/janek1230/_public_html/film/Dodaj_Film.php on line 129

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/KONTA/WWW/PREMIUM/j/janek1230/_public_html/film/Dodaj_Film.php on line 132

Warning: flock(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/KONTA/WWW/PREMIUM/j/janek1230/_public_html/film/Dodaj_Film.php on line 135

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/KONTA/WWW/PREMIUM/j/janek1230/_public_html/film/Dodaj_Film.php on line 138
sniezny_wilk
Cytat(php.net)
Jeśli plik juz istnieje, wywołanie fopen() nie powiedzie się, zwróci FALSE i wygeneruje błąd na poziomie E_WARNING. Jeśli plik nie istnieje, spróbuje go utworzyć.

Źle Tobie podałem, mój błąd, nie zauważyłem pewniej wzmianki, ale zobacz 'r+'
kleszcz12
przy r+, kasuje cały plik, i tylko najnowszy zapisuje
sniezny_wilk
Z tego topicu wyszła mało profesjonalna "zgaduj-zgadula" :/ coś nie w formie jestem.. dziwne, że r tak działa..
kleszcz12
  1. <?
  2.  
  3. $dane = "<a href=filmy/$nazwa>$HTTP_POST_VARS[nazwa]</a>"; 
  4.  
  5.  
  6. $file = "filmy/full.txt"; 
  7.  
  8.  
  9. $fp = fopen($file, "r+"); 
  10.  
  11.  
  12. flock($fp, 2); 
  13.  
  14.  
  15. fwrite($fp, $dane); 
  16.  
  17.  
  18. flock($fp, 3); 
  19.  
  20.  
  21. fclose($fp); ?>

a moze tu cos nie tak...?
PiXel2.0
  1. <?php
  2. $file = ''; // sciezka do pliku
  3. $dodaj_tresc = ''; // tresc do dopisania na poczatku pliku
  4.  
  5. $tresc_pliku = file_get_contents($file);
  6. $nowa_tresc = $dodaj_tresc.$tresc_pliku;
  7. $fh = fopen($file, 'w');
  8. fwrite($fh, $nowa_tresc);
  9. fclose($fh);
  10. ?>

Pomylilem sie w nazwie jednej zmiennej...
Juz poprawione smile.gif
kleszcz12
Oki smile.gif Działa...thx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.