jin12
5.05.2008, 19:41:50
Witam! Mam pewien problem, a mianowicie mam wyszukiwarkę, która jest połączona ze skryptem, który ma wyszukiwane hasło wybierać z bazy danych. Problem w tym, że ta wyszukiwarka zamiast otwierać ten plik php ze skryptem chce go pobrać na dysk. Proszę o pomoc.
P.S. jeżeli takowy temat pojawił się już na forum, a na pewno takowy już był, to poproszę link do tego postu, bo nie mogę nigdzie znaleźć na forum rozwiązania tego problemu.
batman
5.05.2008, 19:59:21
Proszę dodać odpowiedni tag do tematu.
jin12
5.05.2008, 20:03:16
Wybacz, ale jestem początkujący, dlatego proszę o dokładne informacje...co mianowicie mam dodać. Plik php.ini, czy może httpd?
szawel
5.05.2008, 20:03:33
jakie rozszerzenie ma ten plik ze skryptem i jak go dolaczas
moze troche wiecej szczegółow
tag czyli masz edytowac temat jesli piszesz o php musisz przed tematem umiescic [php] zeby inni wiedzieli o czym jest czyli zamiast tematu na forum pt:"pobiera, a nie otwiera" powinno byc "[php]pobiera, a nie otwiera"
zmien to i odpisz na pytanka powyzej
jin12
5.05.2008, 20:09:34
Plik ze skryptem ma oczywiście rozszerzenie php.
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>Wyszukiwarka książek w księgarni</title>
</head>
<body>
<h1>Wyszukiwanie książek w księgarni</h1>
<form action="rezultaty.php" method="post">
Wybierz metodę wyszukiwania:<br />
<select name="metoda_szukania">
<option value="autor">Autor</option>
<option value="tytul">Tytuł</option>
<option value="isbn">ISBN</option>
</select>
<br />
WprowadĽ poszukiwane wyrażenie:<br />
<input type="wyrazenie" type="text">
<br />
<input type="submit" value="Szukaj">
</form>
</body>
</html>
Oto moja wyszukiwarka
A oto mój skrypt
<html>
<head>
<title>"Książkorama"-Rezultaty wyszukiwania</title>
</head>
<body>
<h1>"Książkorama"-Rezultaty wyszukiwania </h1>
<?php
// utworzenie krótkich nazw zmiennych
$metoda_szukania=$_POST['metoda_szukania'];
$wyrazenie=$_POST['wyrazenie'];
$wyrazenie = trim($wyrazenie);
if (!$metoda_szukania || !$wyrazenie)
{
echo 'Brak parametrów wyszukiwania. Wróć do poprzedniej strony i spróbuj ponownie.'; }
{
}
@ $db = new mysqli('localhost', 'ksiazkorama', 'ksiazkorama123', 'ksiazki');
if (mysqli_connect_errno())
{
echo 'Błąd: Połączenie z bazą danych nie powiodło się. Spróbuj jeszcze raz później.'; }
$zapytanie = "select * from ksiazki where ".$metoda_szukania." like '%".$wyrazenie."%'";
$wynik = $db->query($zapytanie);
$ile_znalezionych = $wynik->num_rows;
echo '<p>Ilość znalezionych pozycji: '.$ile_znalezionych.'</p>';
for ($i=0; $i <$ile_znalezionych; $i++)
{
$wiersz = $wynik->fetch_assoc();
echo '<p><strong>'.($i+1).'. Tytuł: '; echo '</strong><br />Autor: '; }
$wynik->free();
$db->close();
?>
</body>
</html>
// @jin12 poczytaj regulamin. Tym razem dodałem za ciebie bbcode i tag w temacie. Następnym razem zamknę temat.
// batman
Cezar708
5.05.2008, 20:12:29
najprawdopodobniej nie masz zainstalowanego serwera www. Tylko serwery www mogą "czytać" pliki php i je wykonywać.
zainstaluj sobie na przykład
appServ lub
krasnala i sobie zainstaluj.
Cytat
proszę o dokładne informacje...co mianowicie mam dodać.
chodzi o to abyś przeczytał
Tematyka i zasady panujące na forum Przedszkole, każde forum ma swoje zasady, których należy się trzymać
Pozdrawiam
Cezar708
PS: Pisząc "tylko serwery mogą >>czytać<<" nie do końca wyraziłem się ściśle, ale o tym na razie nie musisz wiedzieć.
szawel
5.05.2008, 20:15:20
pozatym maly blad:
<input type="wyrazenie" type="text"> powinno byc name="wyrazenie"
moze masz serw wtedy panietaj ze strone odpalasz nie prze klikniecie tylko wywolaj ja przez localhost
jin12
5.05.2008, 20:21:17
Tylko pamiętaj Szawel, że samo odpalenie przez localhost nic mi nie daje...skrypt podaje błąd, że nie ma wpisanego wyrażenie do wyszukiwania. Chodzi o to że ja mam coś wpisać w wyszukiwarce kliknąc Szukaj i mają mi się wyniki pojawić. A tu zamiast pojawiać się wyniki plik z php jest ściągany. Chyba, że się mylę...
A poza tym tam musi być input type...innego wyjścia nie ma, bo wtedy nie mam pola do wpisywania hasła do wyszukiwania.
Cezar708
5.05.2008, 20:25:52
Cytat(jin12 @ 5.05.2008, 19:21:17 )

Tylko pamiętaj Szawel, że samo odpalenie przez localhost nic mi nie daje...skrypt podaje błąd, że nie ma wpisanego wyrażenie do wyszukiwania. Chodzi o to że ja mam coś wpisać w wyszukiwarce kliknąc Szukaj i mają mi się wyniki pojawić. A tu zamiast pojawiać się wyniki plik z php jest ściągany. Chyba, że się mylę...
kolego
jin12 szczerze mówiąc nie wiem jak odpalasz te swoje pliki. Z jakiegoś powodu nie są parsowane, co wskazuje że nie są przepuszczane przez żaden interpretator PHP (na przykład serwer WWW).
Teoretycznie jest możliwość, że na Twoim serwerze WWW nie są parsowane pliki z rozszerzeniem *.php, ale to jest baaardzo rzadka sytuacja (i szczerze mówiąc jeśli sam - dla testu - nie wyłączałem to nie spotkałem się z takową).
Proponuję abyś napisał dokładnie jaki adres wpisujesz do przeglądarki....
http://localhost/strona.php czy raczej
c:\www\strona.phpPozdrawiam
Cezar708
szawel
5.05.2008, 20:30:34
dokladnie tak jak napisal ci cezar napisz jak to odpalasz w przegladarce jaki adres wpisujesz
pliki html tez odpala sie przez localhosta i wtedy przekaza dane do twojego skryptu w php
ale sie temat zrobil panowie
jin12
5.05.2008, 20:45:52
file://localhost/C:/AppServ/www/wyszukiwarka.html -oto adres, z którego otwieram. Wpisuję w okienko "Wprowadź wyszukiwane dane" jakieś nazwisko autora i zamiast otwierać mi plik .php on prubuje mi go ściągnąć.
szawel
5.05.2008, 20:47:28
Cezar708
5.05.2008, 20:49:40
Cytat(szawel @ 5.05.2008, 19:47:28 )

to nie jest do końca tak..
aby plik się wykonał musi być umieszczony w odpowiednim katalogu. Czyli w katalogu serwera WWW, napisz czy i jaki masz serwer www zainstalowany (jeśli nie masz serwer to spójrz na jeden z moich postów na górze i sobie zainstaluj)
jin12
5.05.2008, 20:49:43
Tak nie działa...tzn. nie wywala błędu, ale nic się nie dzieje. Nie pojawia się strona wyszukiwarka.html.
Cezar708 - własnie zainstalowałem sobie serwer, który dałeś-appServ do katalogu C:\appServ
Wcześniej Miałem Easy PHP 2.0b. Ale go wyrzuciłem i zainstalowałem appServ...to samo się dzieje.
Cezar708
5.05.2008, 20:51:13
więc napisz jaki masz zainstalowany serwer to Ci powiemy gdzie masz umieścić pliki (spójrz na mojego poprzedniego posta)
szawel
5.05.2008, 20:53:37
Cytat(Cezar708 @ 5.05.2008, 21:49:40 )

to nie jest do końca tak..
aby plik się wykonał musi być umieszczony w odpowiednim katalogu. Czyli w katalogu serwera WWW, napisz czy i jaki masz serwer www zainstalowany (jeśli nie masz serwer to spójrz na jeden z moich postów na górze i sobie zainstaluj)
cezar przeciez wiem z tego C:/AppServ/www/wyszukiwarka.html ulozylem ten adres
zaloylem ze tym folderem jest www
jin12
5.05.2008, 20:53:58
Cezar ja wiem, gdzie mam umieszczać pliki...takie coś jak phpinfo.php, index.php, które są dawane po instalacji do folderu www działają...a jak włączam mój skrypt to przeglądarka go nie otwiera a pobiera.
Cezar708
5.05.2008, 20:58:29
Cytat(szawel @ 5.05.2008, 19:53:37 )

cezar przeciez wiem z tego C:/AppServ/www/wyszukiwarka.html ulozylem ten adres
zaloylem ze tym folderem jest www
o faktycznie... wybacz nie zauważyłem, tylko zasugerowałem się tym samym C:/...
wracając do tematu...
wyszukiwarka.html to jest plik html a nie php, więc może zmień rozszerzenie z html na php i sprawdź co się dzieje... choć przyznam, że coś mi tu nie pasuje.. nawet jeśli plik byłby wykonany to coś by się pojawiło (chociaż w samym źródle strony) przecież to byłby czysty html...
~EDITech...
Cytat
Plik ze skryptem ma oczywiście rozszerzenie php.
pomyślę co może być jeszcze i dam znać (jak na coś wpadnę)
~EDIT2a czy na pewno masz serwer odpalony?
piotrooo89
5.05.2008, 21:12:11
a spróbuj sobie Krasnala 2.7 zainstalować... nie zaszkodzi a może pomóc
jin12
5.05.2008, 21:43:42
Dobra dział już wszystko ładnie...zainstalowałem tego Krasnala i działa...hehe dziwne. Mimo to bardzo dziękuję!!
piotrooo89
5.05.2008, 21:48:22
Ja sam korzystam z Krasnalka i jeszcze mnie nie zawiódł

Bo on ma dobrą konfigurację i dla początkujących jest prosty. Instalujesz odpalasz kopiujesz pliczki i hula.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.