Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]unexpected T_SL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
powertee
Witam mam problem z tym kodem wyskakuje mi błąd Parse error: syntax error, unexpected T_SL in C:\myphp\kolo\index.php on line 108
kombinuje we wszystkie strony i nie wiem o co kaman, 108 linia w tym skrypcie to linia z "echo <<EOD "

1. <?
  2. switch ($_GET['action']){
  3. case "pokaz";
  4.  switch ($_GET['type']){
  5. case "main";
  6. echo <<EOD 
  7. <tr>
  8. <td height="40" align="center" valign="top" class="naglowek styl2 dol">Witamy </td></tr><tr>
  9. <td align="center" valign="top"><class="tekst"><br>
  10. Witamy na stronie Koła Wędkarskiego &quot;Dwa Stawy&quot; </p>
  11. <class="tekst"><strong>K</strong>oło Wędkarskie &quot;Dwa Stawy&quot; w Goleniowach rozpoczeło swoją działalność w połowie roku 2007. Wydzierżawione zostały dwa zbiorniki przy ulicy kochowskiego. </p>
  12. <class="tekst">Głównymi celami statutowymi stowarzyszenia jest propagowanie wędkarstwa i rekreacji, stwarzanie dogodnych warunków wędkarstwa i rekreacji, racjonalne użytkowanie i ochrona wód, rozwijanie wśród członków poszanowania i znajomości zasad gospodarki rybacko-wędkarskiej oraz kształtowanie jej etyki. </p>
  13. <class="tekst">Koło zaczeło pężnie działac na pocztku roku 2008, zaczęto od uporządkowania brzegów zbirników, zakupiony został narybek w postaci karpia, lina, amura i okonia. Trwają prace nad budkami dla dzikich kaczek oraz ławkami i tablicą ogłoszeń. </p>
  14. <class="tekst">Nasze stowarzyszenie liczy około 25 członków, wydatków jest bardzo dużo i dlatego trwają poszukiwana osób które mogły by wspomóc nas materialnie, wzamian możemy zaoferowac np. reklamę na naszej stronie. </p></td>
  15. EOD;
  16. break;
  17. case "aktualnosci";
  18. $aktual <<EOM 
  19. <tr><td>Aktualności </td>
  20. </tr>
  21. <tr>
  22. <td align="center" valign="top"><class="tekst"><br>
  23. Niebawem odbędidsmsd;f dsf;dsfm dsfsdfmds;f sdfldsnfd;lsfn, dsfldsfnds dsfldsfnsdlf ds;lfndsl;fn sdflsdfnsdlf 
  24. </td>
  25. EOM;
  26. echo $aktual ;
  27. }
  28. }
  29. ?>
Hazel
  1. <?php
  3. case "pokaz":
  5. case "main":
  6. echo 
  7. <tr>
  8. <td height="40" align="center" valign="top" class="naglowek styl2 dol">Witamy </td></tr><tr>
  9. <td align="center" valign="top"><p class="tekst"><br>
  11. <p class="tekst"><strong>K</strong>oło Wędkarskie &quot;Dwa Stawy&quot; w Goleniowach rozpoczeło swoją działalność w połowie roku 2007. Wydzierżawione zostały dwa zbiorniki przy ulicy kochowskiego. </p>
  12. <p class="tekst">Głównymi celami statutowymi stowarzyszenia jest propagowanie wędkarstwa i rekreacji, stwarzanie dogodnych warunków wędkarstwa i rekreacji, racjonalne użytkowanie i ochrona wód, rozwijanie wśród członków poszanowania i znajomości zasad gospodarki rybacko-wędkarskiej oraz kształtowanie jej etyki. </p>
  13. <p class="tekst">Koło zaczeło pężnie działac na pocztku roku 2008, zaczęto od uporządkowania brzegów zbirników, zakupiony został narybek w postaci karpia, lina, amura i okonia. Trwają prace nad budkami dla dzikich kaczek oraz ławkami i tablicą ogłoszeń. </p>
  14. <p class="tekst">Nasze stowarzyszenie liczy około 25 członków, wydatków jest bardzo dużo i dlatego trwają poszukiwana osób które mogły by wspomóc nas materialnie, wzamian możemy zaoferowac np. reklamę na naszej stronie. </p></td>
  15. ';
  16. break;
  17. case "aktualnosci": 
  18. echo '<tr><td>Aktualności </td>
  19. </tr>
  20. <tr>
  21. <td align="center" valign="top"><p class="tekst"><br>
  22. Niebawem odbędidsmsd;f dsf;dsfm dsfsdfmds;f sdfldsnfd;lsfn, dsfldsfnds dsfldsfnsdlf ds;l
  23. ndsl;fn sdflsdfnsdlf 
  24. </td>
  25. ';
  26. echo $aktual ;
  27. }
  28. }
  29. ?>

Tutaj był najgłupszy tekst jaki mogłem napisać biggrin.gif
Chodziło o to, że miałeś po case średniki, a powinny być dwukropki, i poprawiłem Ci to, a przy okazji coś co było akurat poprawne biggrin.gif Masakra winksmiley.jpg
erix
Cytat
To nie C++, nie ma takiego czegoś jak echo << coś...
Czytałeś w ogóle cokolwiek o PHP, że na forum z takim czymś wylatujesz?

http://us2.php.net/manual/pl/language.type....syntax.heredoc

Cytat
  1. <?php
  2. case "pokaz";
  3. ?>

A nie powinno być dwukropków zamiast średników?
dr_bonzo
Hazel: to zes sie pograzyl: http://pl2.php.net/manual/en/language.type....syntax.heredoc
Hazel
Heheh, po prostu zatrzymałem się w mojej edukacji parę ładnych lat temu bo nie mam czasu na rozwój biggrin.gif
Zwracam honor wielki Wam i autorowi. Przepraszam wub.gif
Chodziło o te średniki zamiast dwukropków, poprawiłem mu, ale niestety nie tylko to winksmiley.jpg
powertee
wlaśnie rolleyes.gif to JAK TO POWINNO WYGLąDAć??
Hazel
Cytat
A nie powinno być dwukropków zamiast średników?

Cytat
Chodziło o te średniki zamiast dwukropków

Innych błędów nie widać (jak się przeczyta o składni heredoc tongue.gif).
  1. <?
  3. case "pokaz":
  5. case "main":
  6. echo <<EOD 
  7. <tr>
  9. <td align="center" valign="top"><class="tekst"><br>
  11. <class="tekst"><strong>K</strong>oło Wędkarskie &quot;Dwa Stawy&quot; w Goleniowach rozpoczeło swoją działalność w połowie roku 2007. Wydzierżawione zostały dwa zbiorniki przy ulicy kochowskiego. </p>
  12. <class="tekst">Głównymi celami statutowymi stowarzyszenia jest propagowanie wędkarstwa i rekreacji, stwarzanie dogodnych warunków wędkarstwa i rekreacji, racjonalne użytkowanie i ochrona wód, rozwijanie wśród członków poszanowania i znajomości zasad gospodarki rybacko-wędkarskiej oraz kształtowanie jej etyki. </p>
  13. <class="tekst">Koło zaczeło pężnie działac na pocztku roku 2008, zaczęto od uporządkowania brzegów zbirników, zakupiony został narybek w postaci karpia, lina, amura i okonia. Trwają prace nad budkami dla dzikich kaczek oraz ławkami i tablicą ogłoszeń. </p>
  14. <class="tekst">Nasze stowarzyszenie liczy około 25 członków, wydatków jest bardzo dużo i dlatego trwają poszukiwana osób które mogły by wspomóc nas materialnie, wzamian możemy zaoferowac np. reklamę na naszej stronie. </p></td>
  15. EOD;
  16. break;
  17. case "aktualnosci":
  18. $aktual <<EOM 
  19. <tr><td>Aktualności </td>
  20. </tr>
  21. <tr>
  22. <td align="center" valign="top"><class="tekst"><br>
  23. Niebawem odbędidsmsd;f dsf;dsfm dsfsdfmds;f sdfldsnfd;lsfn, dsfldsfnds dsfldsfnsdlf ds;lfndsl;fn sdflsdfnsdlf 
  24. </td>
  25. EOM;
  26. echo $aktual ;
  27. }
  28. }
  29. ?>

To tak na oko. Powinno działać według mnie.
powertee
Przerobiłem tak jak napisałeś i nic, przerobiłem jeszcze raz i to samo Parse error: syntax error, unexpected T_SL in C:\myphp\kolo\index.php on line 108. czyli 4 linia w tym kodzie, już mnie coś bierze wrrrrr

1. <?
  2.  switch ($_GET['site']){
  3. case "main":
  4. $main .=<<<EOM 
  5. <tr>
  6. <td height="40" align="center" valign="top" class="naglowek styl2 dol">Witamy </td></tr><tr>
  7. <td align="center" valign="top"><p class="tekst"><br>
  8. Witamy na stronie Koła Wędkarskiego "Dwa Stawy" </p>
  9. <p class="tekst"><strong>K</strong>oło Wędkarskie "Dwa Stawy" w Goleniowach rozpoczeło swoją działalność w połowie roku 2007. Wydzierżawione zostały dwa zbiorniki przy ulicy kochowskiego. </p>
  10. <p class="tekst">Głównymi celami statutowymi stowarzyszenia jest propagowanie wędkarstwa i rekreacji, stwarzanie dogodnych warunków wędkarstwa i rekreacji, racjonalne użytkowanie i ochrona wód, rozwijanie wśród członków poszanowania i znajomości zasad gospodarki rybacko-wędkarskiej oraz kształtowanie jej etyki. </p>
  11. <p class="tekst">Koło zaczeło pężnie działac na pocztku roku 2008, zaczęto od uporządkowania brzegów zbirników, zakupiony został narybek w postaci karpia, lina, amura i okonia. Trwają prace nad budkami dla dzikich kaczek oraz ławkami i tablicą ogłoszeń. </p>
  12. <p class="tekst">Nasze stowarzyszenie liczy około 25 członków, wydatków jest bardzo dużo i dlatego trwają poszukiwana osób które mogły by wspomóc nas materialnie, wzamian możemy zaoferowac np. reklamę na naszej stronie. </p></td>
  13. EOD:
  14. echo $main ;
  15. break;
  16. case "aktualnosci":
  17. $aktual .=<<<EOM 
  18. <tr><td>Aktualności </td>
  19. </tr>
  20. <tr>
  22. Niebawem odbędidsmsd;f dsf;dsfm dsfsdfmds;f sdfldsnfd;lsfn, dsfldsfnds dsfldsfns
    dlf ds;lfndsl;fn sdflsdfnsdlf 
  23. </td>
  24. EOM;
  25. echo $aktual ;
  26. break;
  27. }
  28. ?>
erix
nie zgadza Ci się <<<EOM z EOD:. ;]

I średnik, a nie dwukropek na końcu tego. tongue.gif
powertee
przerobiłem... i myślisz ze cos dało to samo:/ sadsmiley02.gif
  1. <?
  2.  switch ($_GET['site']){
  3. case "main":
  4. $main .=<<<EOD 
  5. <tr>
  6. <td height="40" align="center" valign="top" class="naglowek styl2 dol">Witamy </td></tr><tr>
  7. <td align="center" valign="top"><p class="tekst"><br>
  8. Witamy na stronie Koła Wędkarskiego &quot;Dwa Stawy&quot; </p>
  9. <p class="tekst"><strong>K</strong>oło Wędkarskie &quot;Dwa Stawy&quot; w Goleniowach rozpoczeło swoją działalność w połowie roku 2007. Wydzierżawione zostały dwa zbiorniki przy ulicy kochowskiego. </p>
  10. <p class="tekst">Głównymi celami statutowymi stowarzyszenia jest propagowanie wędkarstwa i rekreacji, stwarzanie dogodnych warunków wędkarstwa i rekreacji, racjonalne użytkowanie i ochrona wód, rozwijanie wśród członków poszanowania i znajomości zasad gospodarki rybacko-wędkarskiej oraz kształtowanie jej etyki. </p>
  11. <p class="tekst">Koło zaczeło pężnie działac na pocztku roku 2008, zaczęto od uporządkowania brzegów zbirników, zakupiony został narybek w postaci karpia, lina, amura i okonia. Trwają prace nad budkami dla dzikich kaczek oraz ławkami i tablicą ogłoszeń. </p>
  12. <p class="tekst">Nasze stowarzyszenie liczy około 25 członków, wydatków jest bardzo dużo i dlatego trwają poszukiwana osób które mogły by wspomóc nas materialnie, wzamian możemy zaoferowac np. reklamę na naszej stronie. </p></td>
  13. EOD;
  14. echo $main ;
  15. break;
  16. case "aktualnosci":
  17. $aktual .=<<<EOM 
  18. <tr><td>Aktualności </td>
  19. </tr>
  20. <tr>
  22. Niebawem odbędidsmsd;f dsf;dsfm dsfsdfmds;f sdfldsnfd;lsfn, dsfldsfnds dsfldsfns
    dlf ds;lfndsl;fn sdflsdfnsdlf 
  23. </td>
  24. EOM;
  25. echo $aktual ;
  26. break;
  27. }
  28. ?>
nospor
oj dzieci, dzieci...
<<<TEKST
asdasdas
TEKST;

po <<<TEKST ma byc nowa linia, a w kodach co tu dajecie po <<<TEKST jest spacja a dopiero potem nowa linia. Ot i caly blad smile.gif
powertee
dzieki w życiu bym na to nie wpadłsmile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.