Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]kalendarz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
carlosterrorist
ogólnie to nawet nie wiem o co chodzi w PHP i nie mam czasu za bardzo wgłębiać się w jego tajniki, a potrzebuję zamieścić na stronie kalendarz - extcalendar 2 ( http://sourceforge.net/projects/extcal )

tyle, że ściągnąłem go sobie i dalej nie wiem co muszę zrobić blink.gif

może ktoś by się tak pofatygował i napisał mi ktok po kroku co muszę zrobić? smile.gif
Piniek
Proszę o dodanie odpowiedniego tagu do tematu inaczej temat zamknę.
carlosterrorist
a jak to się robi?snitch.gif

ok - jeśli chodziło o ten nawias przy temacie, to załatwione:)

aha...zajarzyłem, że trzeba ściągnąć jakiś wampserver - ściągnąłem z jakimiś tam dodatkowym czymś do PHP i MySQL. tylko co teraz?tongue.gif
tiraeth
Ehh... czemu wy się ludzie za takie rzeczy zabieracie nie wiedząc, że skoro instalujesz kalendarz na stronie, to nie instalujesz na komputerze serwera... OMG.

Pytanie pierwszy: Masz hosting w internecie? Masz na nim dostęp do bazy MySQL? Jeśli wynik tych pytań jest pozytywny, to przejdź dalej. Jeśli nie wiesz, to proszę... idź pograć w Pasjansa.

1) Żadnego wampservera nie musisz ściągać. Przecież chcesz kalendarz na stronę a nie na localhosta wrzucić.
2) Skoro masz ten kalendarz, to przeczytaj README albo HOWTO, które na tym sourceforge.net albo w paczce znaleźć powinienieś.
3) Odpowiednie pliki, wg. instrukcji, wrzuć na serwer przez klienta FTP (np. Filezilla, Total Commander, WS_FTP).
4) Przygotuj bazę danych MySQL dla kalendarza (np. jeśli masz gdzieś hosting z bazą danych, to powinieneś dostać nazwę użytkownika, hasło do bazy, nazwę bazy i host bazy).
4) W przeglądarce odpal skrypt, np. http://domena.pl/calendar/, i dokonaj instalacji.
5) Po instalacji możesz już używać.
redelek
Cytat(carlosterrorist @ 7.05.2008, 21:08:33 ) *
ogólnie to nawet nie wiem o co chodzi w PHP i nie mam czasu za bardzo wgłębiać się w jego tajniki, a potrzebuję zamieścić na stronie kalendarz - extcalendar 2 ( http://sourceforge.net/projects/extcal )

tyle, że ściągnąłem go sobie i dalej nie wiem co muszę zrobić blink.gif

może ktoś by się tak pofatygował i napisał mi ktok po kroku co muszę zrobić? smile.gif

1. Musisz mieć serwer z obsługą PHP i MySQL prawdopodobnie.
2. Przeczytać instrukcję instalacji kalendarza i postępować zgodnie z nią
3. Cieszyć się nowym kalendarzem i korzystać z niego.

To tak najprościej. To nie jest plik wykonywalny typu EXE , że klikniesz i działa.
Może lepiej MS-Oulook zainstalować i będziesz miał ładny kalendarz.
Jeśli ma to być dla wielu osób postaw M$ Server 2003 + Exchange i będzie śmigać.
carlosterrorist
Cytat(tiraeth @ 8.05.2008, 10:51:19 ) *
Ehh... czemu wy się ludzie za takie rzeczy zabieracie nie wiedząc, że skoro instalujesz kalendarz na stronie, to nie instalujesz na komputerze serwera... OMG

chodziło mi o to, żeby najpierw na kompie sprawdzić czy to działa, jak działa etc a nie od razu w necie. Sory, jeśli się źle wyraziłem.

I właśnie dlatego, że chcę to obczaić na razię na kompie, ściągnąłem ten wampserwer. Wsadziłem do "katalog www" wszystkie pliki kalendarza i włączam plik "instal.php", ale jakiś błąd wyskakuje, że nie znalazł pliku z licencją [mimo, że jest] i nie mogę zainstalować. Tylko czy to błąd w kalendarzu jakiś, czy coś spaprałem w programie pomijając ważny krok.
redelek
Cytat(carlosterrorist @ 8.05.2008, 11:13:02 ) *
chodziło mi o to, żeby najpierw na kompie sprawdzić czy to działa, jak działa etc a nie od razu w necie. Sory, jeśli się źle wyraziłem.

I właśnie dlatego, że chcę to obczaić na razię na kompie, ściągnąłem ten wampserwer. Wsadziłem do "katalog www" wszystkie pliki kalendarza i włączam plik "instal.php", ale jakiś błąd wyskakuje, że nie znalazł pliku z licencją [mimo, że jest] i nie mogę zainstalować. Tylko czy to błąd w kalendarzu jakiś, czy coś spaprałem w programie pomijając ważny krok.

Sekundę temu zainstalowałem na WAMPSERWER i poszło bez problemu smile.gif
Pokaż ten błąd
carlosterrorist
otwieram install.php i pojawia się na górze strony:
"'"', '<' => '<', '>' => '>'); $value = is_array($value) ?array_map('stripslashes_deep', $value) : strtr(stripslashes($value), $char_array); return $value; } $_POST = array_map('stripslashes_deep', $_POST); $_GET = array_map('stripslashes_deep', $_GET); $_COOKIE = array_map('stripslashes_deep', $_COOKIE); } // ---------------------------- TEST PREREQUIRED --------------------------- // function test_fs() { global $errors, $DFLT; // include must be writable to create config file if (! is_dir($DFLT['cfg_d'])) { $errors .= "ˇ A subdirectory called '{$DFLT['cfg_d']}' should normally exist in the directory where you uploaded ExtCalendar. The installer can't find this directory. Check that you have uploaded all ExtCalendar files to your server.
"; } elseif (! is_writable($DFLT['cfg_d'])) { if(!@chmod($DFLT['cfg_d'], 0777)) { $errors .= "ˇ The '{$DFLT['cfg_d']}' directory (located in the directory where you uploaded ExtCalendar) should be writable in order to save your configuration. Use your FTP program to change its mode to 777.
"; } } // uploads must be writable to upload pictures if (! is_dir($DFLT['upl_d'])) { $errors .= "ˇ A subdirectory called '{$DFLT['upl_d']}' should normally exist in the directory where you uploaded ExtCalendar. The installer can't find this directory. Check that you have uploaded all ExtCalendar files to your server.
"; } elseif (! is_writable($DFLT['upl_d'])) { if(!@chmod($DFLT['upl_d'], 0777)) { $errors .= "ˇ The '{$DFLT['upl_d']}' directory (located in the directory where you uploaded ExtCalendar) should be writable in order to allow pictures upload. Use your FTP program to change its mode to 777.
"; } } } // ----------------------------- TEST FUNCTIONS ---------------------------- // function test_table_exists($database, $tableName) { $tables = array(); $tablesResult = mysql_list_tables($database); while ($row = db_fetch_row($tablesResult)) $tables[] = $row[0]; return(in_array($tableName, $tables)); } function test_sql_connection() { global $errors; if (! $connect_id = @mysql_connect($_POST['dbserver'], $_POST['dbuser'], $_POST['dbpass'])) { $errors .= "ˇ Could not create a DB connection, please check the SQL values entered

Database error was : " . mysql_error() . "
"; } elseif (! mysql_select_db($_POST['dbname'], $connect_id)) { $errors .= "ˇ The database system could not locate a database called '{$_POST['dbname']}' please check the value entered for this
"; } } function test_admin_login() { global $errors; if ($_POST['admin_username'] == '' || $_POST['admin_password'] == '') $errors .= "ˇ It is required to provide a 'username' and a 'password' for the admin.
"; if (!preg_match('/\A\w*\Z/', $_POST['admin_username']) || !preg_match('/\A\w*\Z/', $_POST['admin_password'])) $errors .= "ˇ Admin username and password must only contain alphanumeric characters.
"; } // Test is safe_mode is misconfigured function test_silly_safe_mode() { global $DFLT; $test_file = "{$DFLT['upl_d']}/dummy/dummy.txt"; @mkdir(dirname($test_file), 0755); $fd = @fopen($test_file, 'w'); if (!$fd) { @rmdir(dirname($test_file)); return true; } fclose($fd); @unlink($test_file); @rmdir(dirname($test_file)); } // ------------------------- HTML OUTPUT FUNCTIONS ------------------------- // function html_header() { ?>"

potem jest grafika kalenadrza z logiem, poniżej
"ExtCalendar critical error:
Unable to load the file'".$license_file."' !"; $license_txt = fread(fopen($license_file, 'r'), filesize($license_file)); echo <<"

potem jest tabelka gdzie chyba powinna być treść licencji, ale mam po prostu "$license_txt"

dalej mam linijkę tekstu "EOT; } function html_installer_locked() { global $DFLT; ?>"

niżej jest tabelka informująca, że jest błąd z tytułem "The installer is locked"

z treścią:
"The installer has already been run successfuly once and is now locked.

If you want to run the installer again, you first need to delete the '' file that was created in the directory where you put ExtCalendar. You can do this with any FTP program."

tak z grubsza, bo są dalsze tabelki, gdzie jest napisane, że muszę naprawić właśnie jakieś błędy, żeby instalowa
redelek
Cytat(carlosterrorist @ 8.05.2008, 11:38:11 ) *

Nie działa Ci PHP albo ma wyłączone TAG
zrób prosty pliczek index.php i wpisz w nim

<?php phpinfo(); ?>

Jeśli zobaczysz ładny wynik to znaczy że masz taki wyłączone
Musisz znaleść plik php.ini i w nim ustawić short_open_tag = On

aaaa i jeszcze musisz sam utworzyć bazę o dowolnej nazwie , sam instalator nie potrafi tego zrobić.
Ale na początku sprawdź to co napisałem wyżej
carlosterrorist
hmm..zrobiłem ten index.php, wkleiłem ten kod i jak otwieram go to pokazuje się pusta strona www...
A w tym pliku php.ini zmieniłem 2 razy na "On" [bo 2 takie zwroty znalazłem w tekście], ale dalej nic - plik install otwiera się z błędem

bazę? jest jakiś FAQ do tego jak to się robi?snitch.gif
redelek
Cytat(carlosterrorist @ 8.05.2008, 11:51:11 ) *
hmm..zrobiłem ten index.php, wkleiłem ten kod i jak otwieram go to pokazuje się pusta strona www...
A w tym pliku php.ini zmieniłem 2 razy na "On" [bo 2 takie zwroty znalazłem w tekście], ale dalej nic - plik install otwiera się z błędem
bazę? jest jakiś FAQ do tego jak to się robi?snitch.gif

aaaa wiem co ty robisz klikasz prawym klawiszem myszki i otwórz w przeglądarce ?
Skrypt tak się nie wykoana.
Tam gdzie zainstalowałeś WAMPSERWER masz folder www
zrób w nim katalog test a w nim index.php

Uruchom przeglądarkę i wpisz http://localhost/test i powinno zadziałać
smile.gif
carlosterrorist
ahaaaaa:D
no teraz działa ten index.php smile.gif

ooooo tak...wsadziłem wszystkie pliki kalendarza do osobnego katalogu w folderze www i teraz działa yahoo.gif

dzieki wielkie winksmiley.jpg
redelek
Cytat(carlosterrorist @ 8.05.2008, 12:04:34 ) *
ahaaaaa:D
no teraz działa ten index.php smile.gif
ooooo tak...wsadziłem wszystkie pliki kalendarza do osobnego katalogu w folderze www i teraz działa yahoo.gif
dzieki wielkie winksmiley.jpg

Spox

Jak wpiszesz tylko localhost to zobaczysz rózne folderki.
Poszukaj czegoś takiego jak phpmyadmin kliknij to tam musisz dodać bazę do mysql-a( to jest taki graficzny interfejs do obsługi baz danych ).
Jak uruchomisz instalator to pierwsze użytkownik który jest to wpisz cokolwiek tak żebyś pamiętał,
potem dane do mysql to wpisz tą bazę którą zrobiłeś wcześniej i użytkownik będzie root bez hasła tak standardowo WAMPSERWER jest ustawiony
carlosterrorist
Cytat(redelek @ 8.05.2008, 14:12:54 ) *
Spox

Jak wpiszesz tylko localhost to zobaczysz rózne folderki.
Poszukaj czegoś takiego jak phpmyadmin kliknij to tam musisz dodać bazę do mysql-a( to jest taki graficzny interfejs do obsługi baz danych ).

hmm...w tych folderkach mam tylko folder kalendarzu i folder z testowym index.php
redelek
Cytat(carlosterrorist @ 8.05.2008, 12:18:54 ) *
hmm...w tych folderkach mam tylko folder kalendarzu i folder z testowym index.php

odpal tak
http://localhost/phpmyadmin/
carlosterrorist
mam złe przeczucia...
"nie uda�o si� za�adowa� modu�u mysqli,
prosz� sprawdzi� konfiguracj� PHP - Dokumentacja"

a w dokumentacja jest napisane:
" To connect to a MySQL server, PHP needs a set of MySQL functions called "MySQL extension". This extension may be part of the PHP distribution (compiled-in), otherwise it needs to be loaded dynamically. Its name is probably mysql.so or php_mysql.dll. phpMyAdmin tried to load the extension but failed.

Usually, the problem is solved by installing a software package called "PHP-MySQL" or something similar."

czyli jak rozumiem to brakuje mi pliku, ale skąd go ściągnąć?
piotrooo89
masz krasnala zainstalowanego? jak nie to sobie zainstaluj wersje 2.7 pełna i spokój
potreb
Krasnal? No to powodzenia laugh.gif
carlosterrorist
ściągnałem krasnala, włączyłem i w oknie dosowskim lata mi po całym ekranie kursor blink.gif
redelek
Cytat(carlosterrorist @ 8.05.2008, 12:39:34 ) *
mam złe przeczucia...
"nie uda�o si� za�adowa� modu�u mysqli,
prosz� sprawdzi� konfiguracj� PHP - Dokumentacja"
a w dokumentacja jest napisane:
" To connect to a MySQL server, PHP needs a set of MySQL functions called "MySQL extension". This extension may be part of the PHP distribution (compiled-in), otherwise it needs to be loaded dynamically. Its name is probably mysql.so or php_mysql.dll. phpMyAdmin tried to load the extension but failed.

Usually, the problem is solved by installing a software package called "PHP-MySQL" or something similar."

czyli jak rozumiem to brakuje mi pliku, ale skąd go ściągnąć?

Bo wszedłeś w sqlitemanager a ja ci pisałem phpmyadmin. Zobacz czy sam serwer PHP->PHP extensions ma załadowane plik php_mysql i php_mysqli jeśli nie to postaw dziobek przy nich
carlosterrorist
wszedłem w php my admin...
i ptaszki mam postawione przy php_myslq, ale coś mi się wydaje, że prościej by się załatwiło sprawę, gdybym nie miał tongue.gif

jak to jest czasochłonne i skomplikowane, żeby to zrobić, to chrzanie to php sciana.gif
mike
Cytat(carlosterrorist @ 8.05.2008, 14:54:19 ) *
jak to jest czasochłonne i skomplikowane, żeby to zrobić, to chrzanie to php sciana.gif
I bardzo dobrze. Na plus wyjdzie i Tobie i nam.
Tak to jest jak się za coś bierze a o czym nie ma się zielonego pojęcia.

Podobnie byłoby jakbym wziął się za rozkręcania i skręcanie silnika w moim samochodzie, nie znam się więc zacząłbym zaraz psioczyć: "Chrzanić ten silnik i samochód." A to nie wina Audi, że ja się nie znam na ich silnikach.
Zrozum, że na świecie są specjaliści od wielu dziedzin, Ty nie znasz się na PHP więc albo się naucz, albo zleć to komuś kto się zna.
carlosterrorist
nie wiedziałem, że zupełnie na czym polega php i w błogiej niewiedzy wpadłem na pomysł o kalendarzu...tak czy siak dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.