Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Pytanie teoretyczne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
graveozz
Witam
Mam pytanie, otóż czy ilość rekordów w bazie wpływa znacząco na prędkość działania zapytań wysyłanych za pomocą funkcji PHP?
Czy mając bazę danych zbudowaną z dwu milionów rekordów system oparty na PHP będzie dziłać równie wydajnie jak na bazie z tysiącem rekordów?
Czy przy budowaniu takich systemów i dzialaniu na takiej bazie lepiej wykorzystać jakiś inny być może płatny interfejs?
Z góry dzięki za odpowiedź.
piotrooo89
wszytsko zależy od szybkości łącza przepustowości serwera i od samego programisty który może napisać tak nie optymalne zapytania że baza z 100 rekordami będzie uruchamiać sie wieczność.
graveozz
A przy założeniu, że baza i php są uruchamiane lokalnie na komputerze, i że zapytanie nie zostalo totalnie spaprane - czy php +mysql to dobre rozwiązanie przy dwu milionach rekordów, czy lepiej sięgnąć po coś innego?
nospor
php nie ma nic do dwoch milinionow rekordow. php nie ma tez nic do miliarda rekordow. to baza ma zwiazek z rekordami i to onią sie powinienes martwic.
dla mysql 2 mln rekordow to pestka. smile.gif
piotrooo89
na pewno lepsze niż obsługa na plikach. bo jakbyś miał w pliku 2 000 000 rekordów to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić prace na tym.
graveozz
Czyli umiejętnie korzystając z mySql i PHP moge operować na tabelach zawierajacych nawet do kilku milionow wierszy i wyszukiwanie czy przetwarzanie tychże będzie wykonywać się szybko i prawidłowo nie zależnie od ich ilości, bo zapytanie wysłane za pomocą mysql_query z PHP wykona się równie szybko jak zapytanie wysłane przy pomocy jakegokowiek języka bo jest operacją wykonywaną na bazie i to dobór odpowiedniej bazy jest warunkiem odpowiedniej prędkości działąnia, dobrze zrozumiałem?

(jeśli moja wypowiedź może być zrozumiała dla kogokolwiek :-))
Dzięki za odpowiedź.
nospor
Dobrze zrozumiales smile.gif
graveozz
Dzięki forumowicze.
Mogę zostać przy PHP i MySql!
O to chodziło.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.