graveozz
8.05.2008, 08:05:41
Witam
Mam pytanie, otóż czy ilość rekordów w bazie wpływa znacząco na prędkość działania zapytań wysyłanych za pomocą funkcji PHP?
Czy mając bazę danych zbudowaną z dwu milionów rekordów system oparty na PHP będzie dziłać równie wydajnie jak na bazie z tysiącem rekordów?
Czy przy budowaniu takich systemów i dzialaniu na takiej bazie lepiej wykorzystać jakiś inny być może płatny interfejs?
Z góry dzięki za odpowiedź.
piotrooo89
8.05.2008, 08:07:16
wszytsko zależy od szybkości łącza przepustowości serwera i od samego programisty który może napisać tak nie optymalne zapytania że baza z 100 rekordami będzie uruchamiać sie wieczność.
graveozz
8.05.2008, 08:14:53
A przy założeniu, że baza i php są uruchamiane lokalnie na komputerze, i że zapytanie nie zostalo totalnie spaprane - czy php +mysql to dobre rozwiązanie przy dwu milionach rekordów, czy lepiej sięgnąć po coś innego?
nospor
8.05.2008, 08:16:18
php nie ma nic do dwoch milinionow rekordow. php nie ma tez nic do miliarda rekordow. to baza ma zwiazek z rekordami i to onią sie powinienes martwic.
dla mysql 2 mln rekordow to pestka.
piotrooo89
8.05.2008, 08:16:27
na pewno lepsze niż obsługa na plikach. bo jakbyś miał w pliku 2 000 000 rekordów to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić prace na tym.
graveozz
8.05.2008, 10:25:21
Czyli umiejętnie korzystając z mySql i PHP moge operować na tabelach zawierajacych nawet do kilku milionow wierszy i wyszukiwanie czy przetwarzanie tychże będzie wykonywać się szybko i prawidłowo nie zależnie od ich ilości, bo zapytanie wysłane za pomocą mysql_query z PHP wykona się równie szybko jak zapytanie wysłane przy pomocy jakegokowiek języka bo jest operacją wykonywaną na bazie i to dobór odpowiedniej bazy jest warunkiem odpowiedniej prędkości działąnia, dobrze zrozumiałem?
(jeśli moja wypowiedź może być zrozumiała dla kogokolwiek :-))
Dzięki za odpowiedź.
nospor
8.05.2008, 10:34:20
Dobrze zrozumiales
graveozz
9.05.2008, 10:14:22
Dzięki forumowicze.
Mogę zostać przy PHP i MySql!
O to chodziło.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.