Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Blad w fwrite() & fclose()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
haha
Witam.

ucze sie php z ksiazki Tworzenie stron. PHP i Mysql. Zrobilem wszystko jak trzeba ale wyskakuje blad przy fwrite i fclose. Chmody oczywiscie zmienilem.

Link do skryptu:
http://www.haha12344.yoyo.pl/

a oto kod:
http://www.haha12344.yoyo.pl/janek.txt

please help me

ps. jestem poczatujacym, i wiem ze mam balagan w kodzie smile.gif
batman
W tym wierszu
  1. <?php
  2. @$wp = fopen("$DOCUMENT_ROOT/../baza.txt". 'ab');
  3. ?>
wywal "małpkę" (@) z kodu i zobacz jaki Ci błąd zwraca. Będziesz wiedział, gdzie jest błąd.
haha
Cytat
Warning: fopen() expects at least 2 parameters, 1 given in C:\Documents and Settings\grzesiek\Pulpit\janek.php5 on line 65

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\Documents and Settings\grzesiek\Pulpit\janek.php5 on line 66

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\Documents and Settings\grzesiek\Pulpit\janek.php5 on line 67

to taki, gdy usunalem @
batman
A teraz zobacz w manualu składnię funkcji fopen i porównaj z tym co napisałeś. Bardzo pomocny okaże się komunikat błędu. Zakładam, że znasz język angielski, ale tak na wszelki wypadek:
Cytat
Warning: fopen() oczekiwano co najmniej dwóch parametrów, przekazano jeden w C:\Documents and Settings\grzesiek\Pulpit\janek.php5 on line 65
haha
Te 22 argumenty to sciezka pliku i opcja odczytu,zapisu itd. I takie chyba mam. Ja robie to wszystko na apache na windowsie.
piotrooo89
a może to tak trzeba zrobić

1. <?php
  2. $plik = $_SERVER['$DOCUMENT_ROOT']. "/../baza.txt";
  3.  
  4. fopen($plik, 'ab');
  5. ?>
haha
Dobra, z zapisem sobie poradzilem ale jak odczytac plik? W pliku mam
Cytat
22:03. 10th May 45 opon 0litrow oleju 32 swiec Biala Rawska Wiejska 9 1156.08 PLN

i teraz uzylem opcji:
Kod
$dane = file_get_contents("C:\usr\krasnal\www\enter\baza.txt");
  echo "$dane";

i nic sie nie wyswietla
marcio
  1. <?php
  2. $plik = '';
  3. $fp = fopen($plik);
  4. $zawartosc = fread($fp, filesize($plik));
  5. echo($zawartosc);
  6. fclose($fp);
  7. ?>
haha
Plik ktory ma wyswietlac dane:
Cytat
<html>
<head>
<title> Twoje zamowienie</title>
</head>
</body>

<?php
$plik = 'C:\usr\krasnal\www\enter\baza.txt';
$fp = fopen($plik);
$zawartosc = fread($fp, filesize($plik));
echo ($zawartosc);
fclose($fp);
?>

</body>
</html>

a wyswietla:
Cytat
Warning: fopen() expects at least 2 parameters, 1 given in C:\usr\krasnal\www\enter\zobacz.php on line 10

Warning: fread(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\usr\krasnal\www\enter\zobacz.php on line 11

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in C:\usr\krasnal\www\enter\zobacz.php on line 13
.radex
fopen wymaga DWÓCH argumentów!
haha
fopen().fwrite(),fclose() jakich bym argumentow niedodal to mam blad. uzylem funkcji:
file_get_contents & file_put_contents i wszystko gra.

Porblem rozwiazany. Wszystkim ktorzy chcieli pomoc dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.